Sűrű karfiolkrémleves kápia paprikával: sütőben sült zöldség az alapja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sült zöldségeknek köszönhetően sűrű és laktató lesz a krémes leves, úgyhogy könnyed ebédként is megállja a helyét.
Ez az isteni, krémes leves sült zöldségekből készül, a pirult karfiol és a kápia paprika egy kis füstösséget visz bele, amit a füstölt fűszerpaprika íze még tovább fokoz. A leves teljesen vegán, tejszín nélkül készül, de ha szeretnéd, tálalásnál egy kis kókuszkrémmel meglocsolhatod, ha pedig nem szempont nálad a növényi étrend, akkor tejföllel is kínálhatod.
A sütőben sült kápia paprika csodálatos dolog, a sütés köbre emeli a természetesen édes ízét. Érdemes még forrón megpucolni - hőálló gumikesztyű segítségével -, de az is jó megoldás, ha lefeded alufóliával vagy egy jól záródó edénybe teszed a sütőből kivett paprikát, a gőz megpuhítja, langyosan is ráérsz majd megszabadítani a héjától. Nem kötelező egyébként a pucolása, de ajánlott, ugyanis a botmixer sajnos nem fogja tudni teljesen lepürésíteni a héjdarabokat, ami zavaró lehet a levesben.
Karfiolkrémleves kápia paprikával
Hozzávalók 6 személyre
- 1 fej karfiol
- 5 darab kápia paprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1.25 liter alaplé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A karfiolt mossuk meg, szedjük rózsáira, a paprikákat vágjuk félbe hosszában, szedjük ki a csumájukat és az erezetüket.
Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy ne fedjék egymást, öntsünk rájuk 1 evőkanál olívaolajat, sózzuk, borsozzuk őket, majd keverjük át, hogy az olaj mindenhol befedje a zöldségeket.
Tegyük őket a sütőbe 25 percre. Ha megpirultak, vegyük ki őket a sütőből, még melegen, hőálló gumikesztyű segítségével húzzuk le a paprikák héját.
Közben egy lábasban melegítsünk egy evőkanál olívaolajat. Adjuk hozzá az összekockázott hagymát, szórjuk rá a kakukkfüvet, majd pár percig dinszteljük, míg átlátszó nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a paprikát is. 1 perc után tegyük a lábasba a sült zöldségeket is, majd az egészet öntsük fel az alaplével.
Ha forrásnak indult az alaplé, vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük 15-20 percig. Botmixerrel pürésítsük, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors