Isteni kecskesajtos vendégváró: a krumplitól omlós és laktató
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tapasztalatom szerint nassolnivalóból nem lehet eleget készíteni. Legyen szó családi összejövetelről vagy buliról az utolsó szálig elfogy mindig. Az alábbi verzió tojásmentes.
A tészta alapja a liszt és a burgonya. Előbbiből használhatunk simát, de tönkölybúzalisztet is, nagyon kedvelem ezt az ősi búzafajtát. A tönkölybúza ugyanis a szervezet számára fontos vitaminok és ásványi anyagok, mint a réz, a mangán, a foszfor és majdnem az egész B-vitamin-család természetes forrása. A többi búzafélénél magasabb a zsír-, fehérje- és rosttartalma, ráadásul rostjai jól oldódnak vízben, így a benne lévő tápanyagokat a szervezet könnyebben hasznosítja.
Kerül még a rudakba egy nagyobb adag főtt burgonya, ez szolgál kötőanyagként, valamint rengeteg sajt. Ebben a receptben én kecskesajtot használtam, mert nagyon szeretem az ízét, de természetesen ez opcionális, tehát a szívünknek kedves, bármely másik sajt megfelelő, mind a tésztába keverve, mint a tetejére szórva.
Kecskesajtos vendégváró
Hozzávalók 10 adaghoz
- 20 dekagramm burgonya
- 30 dekagramm liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 30 dekagramm érlelt félkemény kecskesajt
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, fedő alatt puhára főzzük. Ha elkészült, leszűrjük, és egy krumplinyomóval összetörjük.
A száraz hozzávalókat, a lisztet, a sót és a sütőport egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sajt felét, az összenyomott krumplit, az olajat és nagyjából 2 dl vizet, majd az egészet összegyúrjuk. Rövid ideig pihentetjük.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tésztát fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, egyforma hosszúságú csíkokra vágjuk, a maradék sajttal megszórjuk, majd hosszában megsodorjuk. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és a sütő közepébe helyezve, 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Fotó: Getty Images