Isteni kecskesajtos vendégváró: a krumplitól omlós és laktató

7
Nyomtatás
kecskesajtosrúd
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Tapasztalatom szerint nassolnivalóból nem lehet eleget készíteni. Legyen szó családi összejövetelről vagy buliról az utolsó szálig elfogy mindig. Az alábbi verzió tojásmentes.

A tészta alapja a liszt és a burgonya. Előbbiből használhatunk simát, de tönkölybúzalisztet is, nagyon kedvelem ezt az ősi búzafajtát. A tönkölybúza ugyanis a szervezet számára fontos vitaminok és ásványi anyagok, mint a réz, a mangán, a foszfor és majdnem az egész B-vitamin-család természetes forrása. A többi búzafélénél magasabb a zsír-, fehérje- és rosttartalma, ráadásul rostjai jól oldódnak vízben, így a benne lévő tápanyagokat a szervezet könnyebben hasznosítja.

Kerül még a rudakba egy nagyobb adag főtt burgonya, ez szolgál kötőanyagként, valamint rengeteg sajt. Ebben a receptben én kecskesajtot használtam, mert nagyon szeretem az ízét, de természetesen ez opcionális, tehát a szívünknek kedves, bármely másik sajt megfelelő, mind a tésztába keverve, mint a tetejére szórva.

Kecskesajtos vendégváró

kecskesajtosrúd2

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 20 dekagramm burgonya
  • 30 dekagramm liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 30 dekagramm érlelt félkemény kecskesajt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, fedő alatt puhára főzzük. Ha elkészült, leszűrjük, és egy krumplinyomóval összetörjük.

A száraz hozzávalókat, a lisztet, a sót és a sütőport egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sajt felét, az összenyomott krumplit, az olajat és nagyjából 2 dl vizet, majd az egészet összegyúrjuk. Rövid ideig pihentetjük.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A tésztát fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, egyforma hosszúságú csíkokra vágjuk, a maradék sajttal megszórjuk, majd hosszában megsodorjuk. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és a sütő közepébe helyezve, 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon