Kényeztető tejcsokikrém sütőtökös piskótával
Így készül a csoki mousse

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi kényeztető desszert, az alapja egy extra szaftos, sütőtökpürével és illatos mézeskalácsfűszerrel készült piskóta, ehhez pedig tejcsokis habot társítunk. A csokihabot ízesíthetjük is kávéval vagy naranccsal, bármelyik jól fog passzolni a fűszeres piskótához.

A sütőtök azért kell ebbe a sütibe, mert ősz van és itt az ideje mert attól lesz igazán szaftos és zamatos a piskóta. Ráadásul össze sem fog esni, mert ez nem olyan piskóta, ami összeesik, hanem a biztonságos fajta, az olyan piskótahülyéknek, mint én.

Először a sütőtökös piskótát kell előállítani. Jó megoldás ez a süti akkor is, ha megsütöttünk egy jó nagy tököt, de valamiért nem akar elfogyni, helyette viszont mindenki a két tábla tejcsoki felé kacsintgat. Kobozzuk el gyorsan, és készítsük el ezt a desszertet.

A csokihabot ízesíthetjük narancslikőrrel (vagy narancsvirágvízzel, ha az van otthon) esetleg kávéval, kardamommal, vagy amivel szeretjük. Sőt, ha a tésztából kihagyod a mézeskalács fűszert, akkor is egy egészen más karakterű édességet kapsz.

Egyszerű csokihab

egyszerű csokihab

Hozzávalók 6 adaghoz

A piskótához

  • 230 gramm sült sütőtök
  • 40 gramm puha vaj
  • 90 gramm nádcukor
  • 1 darab nagyobb tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 100 gramm liszt
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszer

A csokihabhoz

  • 130 mililiter tej
  • 2 darab tojássárgája
  • 200 gramm tejcsoki
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál narancslikőr opcionáls
  • 200 mililiter habtejszín
Recept idők

Elkészítés:

A piskótához vajat a nádcukorral kihabosítjuk.

Ekkor hozzáadjuk a tojást, és alaposan beledolgozzuk kézi habverő vagy elektromos mixer segítségével.

Belekeverjük a leturmixolt sült sütőtököt.

Összekeverjük a lisztet, a mézeskalácsfűszert, a sütőport és a szódabikarbónát, majd a sütőtökös masszához forgatjuk.

A piskótatésztát sütőpapírral bélelt tepsiben jó egy centi vastagon elterítjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt (tűpróba!) készre sütjük.

Hagyjuk kihűlni, majd kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk.

Közben elkészítjük a csokihabot. Ha ízesíteni szeretnénk, először forrásig melegítjük a tejet, majd belekeverjük a durvára őrölt kávét vagy a kezeletlen narancs héját, és lefedve állni hagyjuk egy órán keresztül. Utána átszűrjük, és innentől már az ízesített tejjel dolgozunk.

A tejet a tojássárgákkal alacsony tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük: akkor jó, amikor a spatulát teljesen bevonja, és az ujjunk nyoma megmarad, ha végighúzzuk rajta. Semmiképp se forraljuk, mert rántotta lesz belőle!

Ekkor lehúzzuk a tűzről a tejes-tojásos masszát, hozzáadjuk az apróra vágott tejcsokoládét, és simára keverjük. Belekeverjük az alkoholt és a sót is. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Az alaposan behűtött tejszínt habbá verjük, majd két részletben a csokis krémhez forgatjuk. A kész csokihabot jó fél órára hűtőbe tesszük: a hűtés hatására a csoki elkezd szilárdulni, a hab így kicsit sűrűsödik, könnyebb lesz adagolni.

Összeállítjuk a desszerteket. A poharak aljába piskótakockákat szórunk, erre jöhet egy réteg csokihab, megint piskótakockák, és végül ismét csokihab.

Három-négy óra hűtés után tetszőlegesen díszítve tálalhatjuk. Mi most kakaóport szórtunk rá és egy-egy mini habcsókkal díszítettük.

Ezt is szeretjük