![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Kényeztető tejcsokikrém sütőtökös piskótával
Így készül a csoki mousse
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Igazi kényeztető desszert, az alapja egy extra szaftos, sütőtökpürével és illatos mézeskalácsfűszerrel készült piskóta, ehhez pedig tejcsokis habot társítunk. A csokihabot ízesíthetjük is kávéval vagy naranccsal, bármelyik jól fog passzolni a fűszeres piskótához.
A sütőtök azért kell ebbe a sütibe, mert ősz van és itt az ideje mert attól lesz igazán szaftos és zamatos a piskóta. Ráadásul össze sem fog esni, mert ez nem olyan piskóta, ami összeesik, hanem a biztonságos fajta, az olyan piskótahülyéknek, mint én.
Először a sütőtökös piskótát kell előállítani. Jó megoldás ez a süti akkor is, ha megsütöttünk egy jó nagy tököt, de valamiért nem akar elfogyni, helyette viszont mindenki a két tábla tejcsoki felé kacsintgat. Kobozzuk el gyorsan, és készítsük el ezt a desszertet.
A csokihabot ízesíthetjük narancslikőrrel (vagy narancsvirágvízzel, ha az van otthon) esetleg kávéval, kardamommal, vagy amivel szeretjük. Sőt, ha a tésztából kihagyod a mézeskalács fűszert, akkor is egy egészen más karakterű édességet kapsz.
Egyszerű csokihab
![egyszerű csokihab](https://kep.index.hu/1/0/2909/29096/290967/29096725_e5b11a90cc56a693bfb2bfaf3084ec68_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
A piskótához
- 230 gramm sült sütőtök
- 40 gramm puha vaj
- 90 gramm nádcukor
- 1 darab nagyobb tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 100 gramm liszt
- 1 kávéskanál mézeskalács fűszer
A csokihabhoz
- 130 mililiter tej
- 2 darab tojássárgája
- 200 gramm tejcsoki
- 1 csipet só
- 1 evőkanál narancslikőr opcionáls
- 200 mililiter habtejszín
Elkészítés:
A piskótához vajat a nádcukorral kihabosítjuk.
Ekkor hozzáadjuk a tojást, és alaposan beledolgozzuk kézi habverő vagy elektromos mixer segítségével.
Belekeverjük a leturmixolt sült sütőtököt.
Összekeverjük a lisztet, a mézeskalácsfűszert, a sütőport és a szódabikarbónát, majd a sütőtökös masszához forgatjuk.
A piskótatésztát sütőpapírral bélelt tepsiben jó egy centi vastagon elterítjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt (tűpróba!) készre sütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk.
Közben elkészítjük a csokihabot. Ha ízesíteni szeretnénk, először forrásig melegítjük a tejet, majd belekeverjük a durvára őrölt kávét vagy a kezeletlen narancs héját, és lefedve állni hagyjuk egy órán keresztül. Utána átszűrjük, és innentől már az ízesített tejjel dolgozunk.
A tejet a tojássárgákkal alacsony tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük: akkor jó, amikor a spatulát teljesen bevonja, és az ujjunk nyoma megmarad, ha végighúzzuk rajta. Semmiképp se forraljuk, mert rántotta lesz belőle!
Ekkor lehúzzuk a tűzről a tejes-tojásos masszát, hozzáadjuk az apróra vágott tejcsokoládét, és simára keverjük. Belekeverjük az alkoholt és a sót is. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Az alaposan behűtött tejszínt habbá verjük, majd két részletben a csokis krémhez forgatjuk. A kész csokihabot jó fél órára hűtőbe tesszük: a hűtés hatására a csoki elkezd szilárdulni, a hab így kicsit sűrűsödik, könnyebb lesz adagolni.
Összeállítjuk a desszerteket. A poharak aljába piskótakockákat szórunk, erre jöhet egy réteg csokihab, megint piskótakockák, és végül ismét csokihab.
Három-négy óra hűtés után tetszőlegesen díszítve tálalhatjuk. Mi most kakaóport szórtunk rá és egy-egy mini habcsókkal díszítettük.
Olvasd el ezt is!