Kényeztető tejcsokikrém sütőtökös piskótával
Így készül a csoki mousse
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Fűszeres csirkemellcsíkok zöldséggel keverve: kiadós és finom
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Igazi kényeztető desszert, az alapja egy extra szaftos, sütőtökpürével és illatos mézeskalácsfűszerrel készült piskóta, ehhez pedig tejcsokis habot társítunk. A csokihabot ízesíthetjük is kávéval vagy naranccsal, bármelyik jól fog passzolni a fűszeres piskótához.
A sütőtök azért kell ebbe a sütibe, mert ősz van és itt az ideje mert attól lesz igazán szaftos és zamatos a piskóta. Ráadásul össze sem fog esni, mert ez nem olyan piskóta, ami összeesik, hanem a biztonságos fajta, az olyan piskótahülyéknek, mint én.
Először a sütőtökös piskótát kell előállítani. Jó megoldás ez a süti akkor is, ha megsütöttünk egy jó nagy tököt, de valamiért nem akar elfogyni, helyette viszont mindenki a két tábla tejcsoki felé kacsintgat. Kobozzuk el gyorsan, és készítsük el ezt a desszertet.
A csokihabot ízesíthetjük narancslikőrrel (vagy narancsvirágvízzel, ha az van otthon) esetleg kávéval, kardamommal, vagy amivel szeretjük. Sőt, ha a tésztából kihagyod a mézeskalács fűszert, akkor is egy egészen más karakterű édességet kapsz.
Egyszerű csokihab
Hozzávalók 6 adaghoz
A piskótához
- 230 gramm sütőtök sült
- 40 gramm vaj puha
- 90 gramm nádcukor
- 1 darab tojás nagyobb
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 100 gramm liszt
- 1 kávéskanál mézeskalács fűszer
A csokihabhoz
- 130 mililiter tej
- 2 darab tojássárgája
- 200 gramm tejcsoki
- 1 csipet só
- 1 evőkanál narancslikőr opcionáls
- 200 mililiter habtejszín
Elkészítés:
A piskótához vajat a nádcukorral kihabosítjuk.
Ekkor hozzáadjuk a tojást, és alaposan beledolgozzuk kézi habverő vagy elektromos mixer segítségével.
Belekeverjük a leturmixolt sült sütőtököt.
Összekeverjük a lisztet, a mézeskalácsfűszert, a sütőport és a szódabikarbónát, majd a sütőtökös masszához forgatjuk.
A piskótatésztát sütőpapírral bélelt tepsiben jó egy centi vastagon elterítjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt (tűpróba!) készre sütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk.
Közben elkészítjük a csokihabot. Ha ízesíteni szeretnénk, először forrásig melegítjük a tejet, majd belekeverjük a durvára őrölt kávét vagy a kezeletlen narancs héját, és lefedve állni hagyjuk egy órán keresztül. Utána átszűrjük, és innentől már az ízesített tejjel dolgozunk.
A tejet a tojássárgákkal alacsony tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük: akkor jó, amikor a spatulát teljesen bevonja, és az ujjunk nyoma megmarad, ha végighúzzuk rajta. Semmiképp se forraljuk, mert rántotta lesz belőle!
Ekkor lehúzzuk a tűzről a tejes-tojásos masszát, hozzáadjuk az apróra vágott tejcsokoládét, és simára keverjük. Belekeverjük az alkoholt és a sót is. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Az alaposan behűtött tejszínt habbá verjük, majd két részletben a csokis krémhez forgatjuk. A kész csokihabot jó fél órára hűtőbe tesszük: a hűtés hatására a csoki elkezd szilárdulni, a hab így kicsit sűrűsödik, könnyebb lesz adagolni.
Összeállítjuk a desszerteket. A poharak aljába piskótakockákat szórunk, erre jöhet egy réteg csokihab, megint piskótakockák, és végül ismét csokihab.
Három-négy óra hűtés után tetszőlegesen díszítve tálalhatjuk. Mi most kakaóport szórtunk rá és egy-egy mini habcsókkal díszítettük.