
Félórás klasszikus zöldborsóleves - Nokedlivel még finomabb
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába

Málnás-fehér csokis zabkeksz: a banántól lesz puha a belseje

Sütőben sült tőkehalfilé párolt spenóttal: egészséges, ízletes és könnyű

Pompás, aranybarnára sült krumplis omlett: napindítónak is tökéletes

Mutatjuk az 5 leggyorsabban romló élelmiszert: veszélyforrások is lehetnek
A legegyszerűbb gyerekkori leveseim közül ez az, ami nélkül nem tudok meglenni, nagyon gyakran csinálom és semmit nem változtatok, nem újítok és nem bonyolítok az eredeti, klasszikus recepten, mert nem is kell.
Bár nálunk a zöldborsó minden formában abszolút a legnépszerűbb alapanyag, krémlevesben és főzelékben is, én azt hiszem, így szeretem a legjobban. Persze szezonban, frissen fejtett borsóból és új sárgarépából az igazi, de szerencsére a zöldborsó azon kevés zöldségfélék közé tartozik, amik még fagyasztott formában is nagyon jó minőségűek és édesek tudnak lenni.
Ha még egy szinttel emelni szeretnék ezen a levesen, akkor alaplével főzöm, úgy már szinte tökéletes lesz és fokozhatatlan. De ha éppen nincs kéznél, zöldségleves is jó hozzá, sőt, víz is, ha jó sok zöldséget teszünk bele.
A jó levesbetét titka
A nokedli elmaradhatatlan eleme ennek a levesnek, viszont nem egészen úgy készül, ahogy a köretnek való. Minél több a víz a tésztában, annál több levet fog felvenni a levesből, ezért a levesbetétnek készülő nokedlihez csak nagyon kevés vizet és több tojást kell adni, különben megissza, magába szívja a levest.
Klasszikus zöldborsóleves

Hozzávalók 4 adaghoz
Leves
- 300 gramm leveszöldség
- 500 gramm zöldborsó
- 1 evőkanál vaj
- 1 liter víz/alaplé
- ízlés szerint só
Nokedli
- 1 darab tojás
- 70 gramm liszt
- 1 evőkanál víz
Elkészítés:
A zöldséget megtisztítjuk, feldaraboljuk. A vajat egy lábosban megolvasztjuk és beletesszük a zöldséget, a borsót is, és átforgatjuk. Felöntjük a vízzel vagy alaplével, sózzuk, ha kell, és alacsony lángon főzzük, míg minden puha nem lesz.
Ekkor a tojásból, lisztből és kis vízből nokedlitésztát keverünk, és a rotyogó levesbe szaggatjuk. További pár percig főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors