
Kókuszos keksztekercs: sütés nélkül készül, de nincs nélküle vendégség
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Kurkumás édesburgonya-krémleves: tápláló fogás tele antioxidánsokkal

Egyszerű, álompuha amerikai palacsinta: alig kell hozzá valami

Mennyei rizibizi olasz köntösben: köretnek és egytálételnek is tökéletes

Filléres, csípős paprikás krumpli: jó sűrű a szaftja

7 mennyei fogás avokádóval: összegyűjtöttük a legjobb recepteket
Minden családnak megvannak a klasszikus vendégváró receptjei, amiket bármikor elő lehet kapni, ha hirtelen jelentkeznek be a rokonok. Nálunk ilyen a keksz tekercs. Gyerekkoromban mindig volt otthon néhány zacskó háztartási keksz, amiből a nagymamám maga darálta a kekszport, ha vendégek érkeztek. Akkor még nem volt olyan gyors ez a recept, mint ma, amikor már kapható darált keksz a boltban.
A kókuszos keksztekercs azért ideális recept a vendégváráshoz - persze azon túl, hogy gyors és egyszerű, - mert úgy néz ki, mintha sokkal több energiát fektettünk volna bele, mint amennyit valójában. Az ízére pedig még soha senki nem panaszkodott.
Egyetlen-egy dologra kell odafigyelni: ha gyerekeknek készítjük, a sütőrumot cseréljük le rum aromára, így ideális iskolába vihető süteménnyé válik, amely elkészítése nem emészti fel az anyuka egész délutánját. A rummennyiség növelésével szuper party-édességgé tehető. Ráadásul másnap sem kell majd fejfájással számolni, mert a keksz felszívja az alkoholt.
Ez az édesség távol áll a fogyókúrástól, de az íze isteni finom, és feldobja a különleges alkalmakat. A vásárokban, boltokban kapható agyon cukrozott változatra még csak nem is hasonlít, annál sokkal ízesebb, zamatosabb, és sokkal kevésbé édes. Mindenképpen megér egy próbát.
Kókuszos keksztekercs

Hozzávalók 6 adaghoz
- 50 dekagramm darált keksz
- 15 dekagramm porcukor
- 4 evőkanál Kakaópor (édesítetlen)
- 1 deciliter Kávé (édesítetlen)
- 2 evőkanál lekvár
- 2 evőkanál sütőrum
- 1 deciliter tej
- 20 dekagramm Sütő margarin
- 15 dekagramm porcukor
- 10 dekagramm kókuszreszelék
Elkészítés:
Eközben a tűzhelyen vagy a mikrohullámú sütőben felolvasztjuk a vajat és hozzákeverjük a porcukrot, valamint a kókuszreszeléket. Adhatunk hozzá pár csepp vanília aromát is, mert istenien fel tudja dobni az ízét. Amikor ez elkészült, kicsit félrerakjuk, de nem túl sokáig. Nem szabad megvárni, hogy a vaj teljesen visszadermedjen, de folyékony állapotban nehéz jól eloszlatni a tésztán.
A kekszes cipót két részre várjuk, a nyújtódeszkát behintjük kókuszreszelékkel, és ezen kinyújtjuk a tésztát, majd megkenjük a kókuszos krémmel. Az egészet óvatosan felgöngyöljük, alufóliába bugyoláljuk, és hideg helyre tesszük hűlni. (Ezt megismételjük a cipó másik felével is.)
Az adagból legalább 2, vastagságtól függően akár három rúd is születhet. Lehűlés után ujjnyi vastagságúra szeletelve érdemes tálalni.