Kókuszos keksztekercs: sütés nélkül készül, de nincs nélküle vendégség
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Minden családnak megvannak a klasszikus vendégváró receptjei, amiket bármikor elő lehet kapni, ha hirtelen jelentkeznek be a rokonok. Nálunk ilyen a keksz tekercs. Gyerekkoromban mindig volt otthon néhány zacskó háztartási keksz, amiből a nagymamám maga darálta a kekszport, ha vendégek érkeztek. Akkor még nem volt olyan gyors ez a recept, mint ma, amikor már kapható darált keksz a boltban.
A kókuszos keksztekercs azért ideális recept a vendégváráshoz - persze azon túl, hogy gyors és egyszerű, - mert úgy néz ki, mintha sokkal több energiát fektettünk volna bele, mint amennyit valójában. Az ízére pedig még soha senki nem panaszkodott.
Egyetlen-egy dologra kell odafigyelni: ha gyerekeknek készítjük, a sütőrumot cseréljük le rum aromára, így ideális iskolába vihető süteménnyé válik, amely elkészítése nem emészti fel az anyuka egész délutánját. A rummennyiség növelésével szuper party-édességgé tehető. Ráadásul másnap sem kell majd fejfájással számolni, mert a keksz felszívja az alkoholt.
Ez az édesség távol áll a fogyókúrástól, de az íze isteni finom, és feldobja a különleges alkalmakat. A vásárokban, boltokban kapható agyon cukrozott változatra még csak nem is hasonlít, annál sokkal ízesebb, zamatosabb, és sokkal kevésbé édes. Mindenképpen megér egy próbát.
Kókuszos keksztekercs
Hozzávalók 6 adaghoz
- 50 dekagramm darált keksz
- 15 dekagramm porcukor
- 4 evőkanál Kakaópor (édesítetlen)
- 1 deciliter Kávé (édesítetlen)
- 2 evőkanál lekvár
- 2 evőkanál sütőrum
- 1 deciliter tej
- 20 dekagramm Sütő margarin
- 15 dekagramm porcukor
- 10 dekagramm kókuszreszelék
Elkészítés:
Eközben a tűzhelyen vagy a mikrohullámú sütőben felolvasztjuk a vajat és hozzákeverjük a porcukrot, valamint a kókuszreszeléket. Adhatunk hozzá pár csepp vanília aromát is, mert istenien fel tudja dobni az ízét. Amikor ez elkészült, kicsit félrerakjuk, de nem túl sokáig. Nem szabad megvárni, hogy a vaj teljesen visszadermedjen, de folyékony állapotban nehéz jól eloszlatni a tésztán.
A kekszes cipót két részre várjuk, a nyújtódeszkát behintjük kókuszreszelékkel, és ezen kinyújtjuk a tésztát, majd megkenjük a kókuszos krémmel. Az egészet óvatosan felgöngyöljük, alufóliába bugyoláljuk, és hideg helyre tesszük hűlni. (Ezt megismételjük a cipó másik felével is.)
Az adagból legalább 2, vastagságtól függően akár három rúd is születhet. Lehűlés után ujjnyi vastagságúra szeletelve érdemes tálalni.