Kókuszos krémmel töltött sakktorta - Könnyebb elkészíteni, mint gondolnád
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
A sakktorta igen látványos sütemény, melyről könnyen azt hiheted, hogy cukrászmesternek kell lenni az összerakásához, pedig csak picit bonyolultabb a sima piskótánál.
A sakktortához csak piskótát kell sütni, amit majd csíkokra vágva, édes krémmel kell összeragasztani. Az illesztésnél mindig felváltva kell a lapokat egymáshoz rakni, egy fehér, egy kakaós. A lapokra kent krém bármilyen lehet, kókuszos, csokis, vaníliás, lekváros, a piskótához mindenféle édes kence remekül illik.
Amikor már nagyon jól megy a klasszikus sakktorta, érdemes kicsit újítani a megszokott ízeken, például csokival bevonni. Bevonatnak használhatunk fehér vagy sötét csokoládét, de porcukorral vagy kakaóval is meg lehet szórni. A lapok elkészítésével is lehet trükközni, a kakaós helyett készülhet ételszínezékkel befestett rózsaszín vagy zöld tészta is. A rózsaszín epres irányba is vihető, a zöldnél pedig különleges pisztáciás ízű lehet a sütemény.
A mennyei desszertet érdemes összedobni hétvégére, még szülinapi tortaként is megállja a helyét, főleg akkor, ha az ünnepelt szeret sakkozni.
Kókuszos sakktorta
Hozzávalók 4 személyre
A fehér piskótához:
- 4 darab tojás
- 8 dekagramm cukor
- 0.5 csomag sütőpor
- 10 dekagramm liszt
A kakaós piskótához:
- 4 darab tojás
- 8 dekagramm cukor
- 2 dekagramm kakaó (cukrozatlan)
- 0.5 csomag sütőpor
- 8 dekagramm liszt
A töltelék:
- 40 dekagramm mascarpone
- 15 dekagramm cukor
- 10 dekagramm kókuszreszelék
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Fehér piskóta:
A piskótához válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjéből és a cukorból verjünk habot, majd keverjük hozzá a sárgáját és a liszttel egybe forgatott sütőport. A simára kevert masszát kenjük 20x30 centiméteres sütőpapírral bélelt formába, és 170 fokra előmelegített sütőben 8-12 perc alatt süssük meg.
Kakaós piskóta:
A kakaós tésztát ugyanúgy készítsük el, mint a fehéret, csak a liszthez és a sütőporhoz a kakaót is forgassuk hozzá.
A kész piskótákról húzzuk le a sütőpapírt, majd mindkettőt vágjuk fel hosszában 3 centiméteres csíkokra.
Krém:
A krémhez a mascarponét keverjük habosra a cukorral, vaníliás cukorral és kókuszreszelékkel.
Összerakás:
Először a fehér piskótacsíkot tegyük tálcára, az oldalát kenjük meg krémmel, amellé illesszük a kakaósat. A vaníliás lap tetejét is kenjük meg, tegyünk rá egy kakaós csíkot, majd folytassuk tovább a torta összerakását, ügyelve, hogy mindig felváltva illesszük össze a hasábokat.
Fotó: Getty Images