![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Puha túrógombóc kókuszreszelékbe forgatva: akár raffaellónak is nevezhetnénk
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Azt hiszem kevés olyan étel van, amit annyiszor készítettem már, mint a túrógombócot. Szerintem jó túrógombócot főzni nehéz, mert ahhoz, hogy igazán puha, omlós darabokat kapjunk, jól el kell találni az arányokat.
Ennek ellenére még mindig szemre mérem ki a hozzávalókat. Ezt a szemre vagy érzésre mérést még a nagymamámtól tanultam, akinek az ételei pont ettől voltak annyira finomak. Sosem mért és sosem kóstolt, mégis mindig eltalálta az arányokat. Ugyan a túrógombócai nem mindig sikerültek gyönyörű gömbformára, de az ízük mennyei volt.
Úgy látszik, hamar megéreztem a jó túrógombóc elkészítésének az esszenciáját, mert nem túlzás, ha azt állítom, hogy azóta is csodájára járnak. Szerintem az a titka, hogy nem szabad se túl lágyra, se túl keményre csinálni.
Én mindig úgy tesztelem, hogy megfelelő-e az állaga, hogy egy gombócot beledobok a forrásban lévő vízbe, és megnézem, szétfő-e. Ha szétfő, kis búzadarát szórok még bele, pihentetem 10 percet, és utána formázom a gombócokat. A méretéről lehet vitatkozni, én a kicsiket szeretem, de voltam már olyan étteremben is, ahol egy hatalmas gombóc volt a tányéromon.
Túrógombóc és a millió variációi
Szerencsére a gyerekeim is szeretik ezt az édességet. Ők aztán mindenfélével ízesítik, a tejfölön és a porcukron kívül néha még nutellát is tesznek rá. Lehet, hogy innen jött az ötlet: amikor egyik este túrógombócot főztem, megláttam a fiókban a kókuszreszeléket, és elképzeltem, hogy mi lenne, ha ezúttal zsemlemorzsa helyett ebbe hentergetném a gombócokat.
Amúgy is nagy rajongója vagyok a kókuszos édességeknek, legyen az csoki, fagyi vagy sütemény. Ráadásul a család is szereti, a lányom annyira imádja, hogy egy ideig minden nap kókuszt kért a csokis müzlijébe. Aztán ez a szerelem kérészéletűnek bizonyult, viszont a fiókban maradt még egy fél zacskóval belőle.
Az eredmény meggyőzött: a kókusz remekül harmonizál a túróval. Aki elkészíti, azért számítson rá, hogy nem lesz olyan intenzív íze, mintha prézlivel szórnánk meg, de aki szereti a kókuszt, annak mindenképpen érdemes kipróbálnia. Én a végén egy pici karamellszirupot is öntöttem rá, hogy megtörjem a fehér színt.
Kókuszreszelékes túrógombóc
![kókuszos túrógombóc650x433](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291007/29100703_ab56ae2814c98fadad7ec1ee053f0efa_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm túró (zsíros, nem rögös)
- 3 darab tojás (szétválasztva)
- 3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 80 gramm búzadara
- 1 evőkanál liszt (opcionális)
- 2 csipet só
- ízlés szerint kókuszreszelék
Elkészítés:
Egy lábasban pici sóval vizet forralunk. Nedves kézzel gombócokat formálunk, és egyet óvatosan a vízbe engedünk, hogy megnézzük, nem fő-e szét. Ha szétfő, tegyünk bele még egy kis búzadarát.
A gombócokat óvatosan a vízbe tesszük, majd amikor a víz felszínére jönnek, egy szűrőkanállal egy tányérra halmozzuk. Megforgatjuk a kókuszreszelékben, és tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter/Só&Bors
Olvasd el ezt is!