
Körtés-kéksajtos pirítós, avagy melegszendvics luxuskivitelben

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
Nem attól lesz egy étel boldogító, hogy sokat bíbelődünk vele: ez a szendvics például 5 perc alatt elkészül.
Konyhai pályafutásunkat a melegszendvicsek tökélyre emelésével kezdtük a tesóimmal, mikor a szüleink kamaszként otthon hagytak minket hétvégénként. Elképesztő dolgokat tudtunk ebbe a formába beleerőszakolni, de akkor mindig nagyon boldogok voltunk az eredményektől. Ennek a korszaknak az egyik kiemelkedő példánya az almás-füstölt sajtos kombináció volt, ami talán a bátyám találmánya volt, úgy emlékszem, még fahéjat is tett bele.
Azóta sok minden változott, az alma helyett körtét, a füstölt sajt helyett gorgonzolát használok, de még mindig ez a kedvenc melegszendvicsem. Ha éppen akad otthon lepénykenyér, akkor két darab közé töltöm, majd a melegszendvicssütőben lapítom össze, de így, simán is csodálatos.
Körtés, kéksajtos melegszendvics

Hozzávalók 4 darabhoz
- 4 szelet kenyér
- 2 darab körte
- 1 marék dió
- 2 marék rukkola
- 4 szelet gorgonzola
- 1 evőkanál méz
Elkészítés:
A sütőt grillfokozaton felmelegítjük 200 fokosra. A kenyérszeleteket megpirítjuk. A körtékből eltávolítjuk a magházát, felszeleteljük, és a pirítósokra fektetjük a szeleteket. Rátesszük a sajtszeleteket, megszórjuk a dióval. A szendvicseket néhány perc alatt megsütjük.
Tálaláskor megszórjuk a rukkolával és mézet csurgatunk a tetejére.
Fotók: Ács Bori/Sóbors