Gyömbéres-körtés sütőtökkrémleves: édes és sós tökéletes kombinációja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ázsiai ízvilágú, a körtétől friss és üde sütőtökkrémleves, ami nem a megszokott, de elképesztően finom.
Ősszel nagy kedvenc a sütőtökkrémleves, de néha megfeledkezünk arról, hogy ezt az egy ételt is számtalan módon el lehet készíteni. Tejszínnel, körtével, naranccsal párosítva, elősütött tökből, csípősen, édeskésen.
Ázsiai ízvilág
Ez most egy igen egyszerű, de különleges változat, amelyben a körte és a gyömbér a sütőtök párja. Elősütésre nincs szükség, ha előkészítjük az alapanyagokat, utána már csak össze kell őket főzni és lepürésíteni. Ha szeretnénk tovább fokozni az izgalmakat, akkor tegyünk egy kis kurkumát és chilit is a levesbe.
Ez a verzió olyan sűrű, hogy főételként is megállja a helyét, de ha selymesebb és könnyedebb állagot szeretnénk elérni, akkor a turmixolás végén adjunk egy kis tejszínt a leveshez, vagy - ha laktózmentesen szeretnénk - kókusztejet.
Körtés sütőtökkrémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál póréhagyma
- 1 darab gyömbér (4-5 cm-es)
- 1 teáskanál rozmaring
- 1 darab sütőtök (kisebb)
- 2 darab körte
- 1 tesákanál kurkuma
- ízlés szerint chili
- 600 milliliter zöldségalaplé
- ízlés szerint só, bors
A hagymákat aprítsuk össze, majd az olívaolajon dinszteljük meg őket pár perc alatt. Adjuk hozzá a meghámozott, kimagozott, összekockázott sütőtököt és körtét, a kurkumát, chilit, rozmaringot és a megpucolt, apróra vágott gyömbért. Pár perc alatt pirítsuk őket össze. Öntsük fel a zöldségalaplével, sózzuk, borsozzuk. Forrástól számítva 20-30 percig, alacsony lángon főzzük.
Vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsük össze. Kóstoljuk, ízesítsük még ízlés szerint. Tökmaggal, tejszínnel vagy krutonnal tálaljuk.
Fotó: Getty Images