
Selymes, édes kókuszkávé - Jégkockával, de forrón is tökéletes
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
A krémes kókuszkávé alapja a kókusztej, amelyből egy sűrű, édes szirupot kell készíteni. Ezt a selymes, fűszeres, édes italt jegeskávéként szokták kínálni, de hűvös időben melegen is fogyaszthatjuk.
Sűrűbb, zsírosabb kókusztejre van szükség az alaphoz, ezt megvehetjük bármelyik nagyobb üzletben, de elkészíthetjük saját kezűleg is, körülbelül fél liter vízhez 200 gramm kókuszcsipszet használjunk. Ráadásul, ha otthoni körülmények között készítjük, akkor mi szabályozhatjuk, hogy mennyire legyen sűrű vagy híg a lé.
A kókusztejből lényegében egy sűrített tejet kell készíteni, juharsziruppal, kardamommal és mandulakivonattal kell összefőzni, majd a felére redukálni, hogy egy édes, kókuszos szirupot kapjunk. Ha nem szeretjük a juharszirupot, helyettesíthetjük mézzel, de akkor azért nem lesz ugyanolyan az ízélmény.
A kókuszkávét hidegen és melegen is ihatjuk - a hideg verzióhoz mind a sűrített kókusztejet, mind a kávét hűtsük le, és jégkockával kínáljuk, a meleg verzióhoz először készítsük el a lábasban az édes kókusztejet, utána főzzük le a kávét, úgy öntsük össze a kettőt. Az adagok nagy, 3 deciliteres poharakra vonatkoznak.
Kókuszkávé

Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 bögre hosszú kávé
- 400 milliliter kókusztej (sűrű, zsíros)
- 3 evőkanál juharszirup
- 1 kávéskanál kardamom
- 1 kávéskanál mandulakivonat
- opcionális jégkocka
- opcionális tej
Elkészítés:
Öntsük a kókusztejet egy kis lábasba. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Vegyük lejjebb a lángot, hogy csak gyöngyözzön, adjuk hozzá a juharszirupot. Addig főzzük, amíg a tej a felére nem redukálódik.
Keverjük bele a kardamomot és a mandulakivonatot, vegyük le a tűzről. Ha a hideg változatot készítjük, hűtsük le.
Tegyünk jégkockákat a pohárba (elhagyható). Osszuk el négyfelé a kávét. A sűrített kókusztejet öntsük rá a kávéra, keverjük el. Ha krémesebbre szeretnénk a kávét, adhatunk még hozzá tejet.
Fotó: Getty Images