
Selymes, édes kókuszkávé - Jégkockával, de forrón is tökéletes
Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld
Ropogós

Mennyei, nyári fügefagylalt: gép nélkül készül

Gyrostál friss zöldségekkel és házi tzatzikivel: csirkéből gyorsan kész

7 nap, 7 smoothie: frissítő, egészséges és tápláló italok minden napra

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé

15 perces, meggyes-csokoládés szelet: hűsítő nyári desszert
A krémes kókuszkávé alapja a kókusztej, amelyből egy sűrű, édes szirupot kell készíteni. Ezt a selymes, fűszeres, édes italt jegeskávéként szokták kínálni, de hűvös időben melegen is fogyaszthatjuk.
Sűrűbb, zsírosabb kókusztejre van szükség az alaphoz, ezt megvehetjük bármelyik nagyobb üzletben, de elkészíthetjük saját kezűleg is, körülbelül fél liter vízhez 200 gramm kókuszcsipszet használjunk. Ráadásul, ha otthoni körülmények között készítjük, akkor mi szabályozhatjuk, hogy mennyire legyen sűrű vagy híg a lé.
A kókusztejből lényegében egy sűrített tejet kell készíteni, juharsziruppal, kardamommal és mandulakivonattal kell összefőzni, majd a felére redukálni, hogy egy édes, kókuszos szirupot kapjunk. Ha nem szeretjük a juharszirupot, helyettesíthetjük mézzel, de akkor azért nem lesz ugyanolyan az ízélmény.
A kókuszkávét hidegen és melegen is ihatjuk - a hideg verzióhoz mind a sűrített kókusztejet, mind a kávét hűtsük le, és jégkockával kínáljuk, a meleg verzióhoz először készítsük el a lábasban az édes kókusztejet, utána főzzük le a kávét, úgy öntsük össze a kettőt. Az adagok nagy, 3 deciliteres poharakra vonatkoznak.
Kókuszkávé

Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 bögre hosszú kávé
- 400 milliliter kókusztej (sűrű, zsíros)
- 3 evőkanál juharszirup
- 1 kávéskanál kardamom
- 1 kávéskanál mandulakivonat
- opcionális jégkocka
- opcionális tej
Elkészítés:
Öntsük a kókusztejet egy kis lábasba. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Vegyük lejjebb a lángot, hogy csak gyöngyözzön, adjuk hozzá a juharszirupot. Addig főzzük, amíg a tej a felére nem redukálódik.
Keverjük bele a kardamomot és a mandulakivonatot, vegyük le a tűzről. Ha a hideg változatot készítjük, hűtsük le.
Tegyünk jégkockákat a pohárba (elhagyható). Osszuk el négyfelé a kávét. A sűrített kókusztejet öntsük rá a kávéra, keverjük el. Ha krémesebbre szeretnénk a kávét, adhatunk még hozzá tejet.
Fotó: Getty Images