Virslifalatkák leveles tésztában - Tízperces bulikaja, amit mindenki imádni fog
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Minden vendégségben eljön az a pillanat, amikor meglátogatjuk azt az asztalkát vagy pultot, ahol a finomabbnál finomabb falatkák sorakoznak.
A vendégségek, családi, baráti összejövetelek során általában megkérdezem, hogy ki milyen süteménnyel, falatkával készül. A legtöbbször az édességek irányába billen a mérleg, ilyenkor gyorsan leszaladok pár zacskó ropiért vagy valamilyen sósért, hogy ellensúlyozzam a cukordömpinget.
Sós falatkákat pedig otthon is lehet gyorsan készíteni, például ezt a leveles tésztába göngyölt virslit, aminél egyszerűbbet nem is tudok elképzelni. Tavaly a gyerekek nálunk tartották a szilveszteri házibulit (8-9 évesek voltak, úgyhogy nagyjából 10-kor véget is ért a móka), és ez a virsli akkora sikert aratott, hogy nem győztem eleget sütni. Tudom, a virsli finoman szólva nem a legegészségesebb étel, de most már lehet kapni magas hústartalmú, szójamentes készítményeket - ez is egy ilyen fajtából készült.
Leveles tésztába tekert virsli
Hozzávalók 30 darabhoz
- 8 darab virsli
- 1 marék szezámmag
- 300 gramm leveles tészta
- 1 darab tojássárgája (kenéshez)
- 1 marék reszelt sajt
Elkészítés:
A virsliket vágjuk fel egyenlő nagyságú darabokra. A leveles tésztát, ha fagyasztott, engedjük ki, hogy szobahőmérsékletű legyen, majd terítsük ki és vágjuk egyenlő nagyságú téglalapokra. A tésztákba tekerjük bele a virsliket, kicsit nedves kézzel zárjuk.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A falatkákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőrácsra. Kenjük meg tojássárgájával, és szórjuk meg szezámmaggal vagy reszelt sajttal, majd süssük meg őket.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors