
Így készül a libanoni marharagu: zöldségek gazdagítják a sűrű szószt

Tartalmas, laktató, sűrű, minden jóval tele van ez a marharagu, friss kenyérrel tunkolva lesz a legfinomabb.
Első ránézésre hasonlít az általunk ismert gulyásra, pedig a libanoni változat teljesen más fűszerezéssel készül. Az eredeti receptben a „7 spices” gondoskodik az ízekről, amely egy fahéjból, szerecsendióból, gyömbérből, szegfűszegből, szegfűborsból, borsból és görögszénából álló fűszerkeverék. Ha nem tudsz hozzájutni, simán fahéjjal és szegfűborssal helyettesítheted, ez a két íz dominál a hagyományos verzióban is.
A másik fontos és kihagyhatatlan ízesítő a koriander. Ebből mindenképp frisset használj, és csak a főzés utolsó perceiben add az ételhez, úgy lesz intenzív a zamata.
Ha kellő ideig főzöd a ragut, a szaft sűrű, a hús pedig omlós lesz, úgyhogy ne próbálj meg időt spórolni. Sőt, ha teheted, a receptben megadottnál is tovább hagyd a tűzön.
Libanoni marharagu

Hozzávalók 6 személyre
- 3 ek olaj
- 500 gramm kockázott marhahús (lábszár)
- 1 fej vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 liter víz
- 1 tk szegfűbors
- 0.25 tk fahéj
- ízlés szerint só, bors
- 0.25 tk római kömény
- 1 darab babérlevél
- 80 gramm sűrített paradicsom
- 1 csokor koriander
- 400 gramm zöldborsó (mirelit)
- 400 gramm répa
Elkészítés:
A marhahúst kockázzuk össze. A hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A répát pucoljuk meg, vágjuk karikákra vagy kockákra.
Forrósítsunk olajat egy lábasban. Dinszteljük puhára a hagymát, majd dobjuk rá a marhahúst, fehéredésig pirítsuk. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 perc után öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a fűszereket. Addig főzzük alacsony lángon, míg puha nem lesz a hús, kb. 1 óráig. Ekkor keverjük bele a paradicsomot.
Adjuk hozzá a borsót és a répát is, majd főzzük puhára a zöldségeket. A végén adjuk hozzá az összeaprított koriandert.
Melegen, friss kenyérrel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!