Krémes, lágy lime-os sajttorta: könnyen lehet szeletelni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem ismerek olyat, aki ne szeretné a sajttortát, a legegyszerűbb változat és a tavaszi epres is isteni, de ez a lime-os verzió a dobogó legfelső fokára került nálam.
Sok sajttorta recepttel ellentétben ez a változat sütőben készül. A krémet ugyanis tojás is gazdagítja, és mivel sokan ódzkodnak a nyers tojás fogyasztásától, a torta a forró sütőbe kerül.
A krémből nem hiányozhat egy kis keményítő sem: mivel a sajtkrém sem túl szilárd, és a lime-, illetve citromlé is tovább folyósítja, szükség van sűrítőanyagra. Ez az ízén egyáltalán nem érződik, viszont gyönyörű, szeletelhető tortát kapunk végeredményül.
A gőzfürdő a tortának is jót tesz
Igaz, hogy a kekszes alapnak nem lenne szüksége hőkezelésre, mégis jót tesz neki, aranybarnára sül és szuper ropogós is lesz. Azért, hogy a tészta ne repedjen meg, gőzfürdőt alkalmazunk, vagyis a sütő aljába egy forró vízzel teli tepsit teszünk, ez garantálja a szép, sima kekszalapot.
Sok munkát és időt nem kell fordítani a tortára, úgyhogy sütés ide vagy oda, mindenképpen megéri elkészíteni.
Lime-os sajttorta
Hozzávalók 12 adaghoz
Tészta
- 1.5 bögre kekszmorzsa
- 2 evőkanál kristálycukor
- 6 evőkanál vaj (olvasztott)
Töltelék
- 700 gramm krémsajt
- 1 bögre kristálycukor
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 darab lime héja
- 2 evőkanál friss citromlé
- 6 evőkanál friss limelé
- 3 darab tojás
Tetejére
- 250 milliliter habtejszín
- 0.25 bögre porcukor
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
- ízlés szerint limehéj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Vajazzunk ki egy 23 cm-es tortaformát.
Egy tálban keverjük össze a kekszmorzsát és a cukrot. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, gyúrjuk össze, majd béleljük ki vele a formát, az alját és az oldalait is.
Süssük a tésztát 15 percig. Amíg hűl, készítsük el a tölteléket.
Egy nagyobb tálban keverjük össze robotgéppel a krémsajtot, cukrot, keményítőt és a limehéjat, majd adjuk hozzá a citromlevet és a limelevet. Mehet bele a tojás is, keverjük, amíg krémes, egynemű nem lesz.
Töltsük a krémet a formába. Tegyünk a sütő alsó rácsára egy tepsit, amibe töltsünk 2-3 bögre forrásban lévő vizet. Ha ezzel megvagyunk, tegyük a tortát a felső rácsra, süssük 50-65 percig, amíg a szélei meg nem keményednek, de a közepe még puha.
Ha elkészült, ne vegyük ki a sütőből, nyissuk ki a sütő ajtaját, és hagyjuk így benne 30 percig. Ha van rá idő, tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
A tejszínhabot verjük fel a cukorral és a vaníliával. Egy csillagcsövön keresztül nyomjuk a torta szélére, vagy kenjük be vele az egész tortát, majd díszítsük limehéjjal vagy limeszeletekkel.
Fotó: Getty Images