
Omlós, bögrés citromos-mákos piskóta: 30 perces sütemény
Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Krémes túró rudi házilag: roppanós csoki borítja

Szaftos, kókuszos lencsecurry: tunkolós fogás húsmentesen

Gyömbéres sárgarépaleves: a legfinomabb náthaűző

Egyedényes csirkés-paradicsomos tészta: ezután nincs sok mosogatnivaló

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik
A mákos sütemények eléggé addiktívak. Nemcsak nekem, hanem a baráti körömben szinte mindenkinek. Ennek ellenére nyáron valahogy nem tartok otthon mákot, így alapanyag híján sütik sem készülnek.
A másik probléma a sütő bekapcsolása. A legnagyobb kánikulában a legutolsó tevékenység, amihez kedvem van, az a sütés. Márpedig süti nélkül nem tudok sokáig létezni.
A héten egész sokat hűlt az idő, már-már fáztam, így nekiálltam palacsintát sütni. Nem is akármilyet, mákosat. Ezen felbuzdulva egyéb mákos édességeket is beterveztem, ha már vásároltam egy nagyobb adagot.
Egyszerű, de elegáns desszert
A recept igazán egyszerű és pillanatok alatt összeállítható, úgynevezett bögrés süti. Munka után, fáradtan sem okozhat gondot a megsütése. A sütiben a másik alapanyag a citrom, amely savanykás íze miatt könnyed, nyári ízvilágot csempész a desszertbe. Kenyérsütő formában készítettem, mert így szép, vékony szeleteket tudtam belőle vágni.
Bögrés-mákos sütemény citrommázzal

Hozzávalók 4 adaghoz
tészta
- 2 darab tojás
- 0.5 bögre cukor
- 1 bögre tej
- 100 milliliter étolaj
- 1 bögre liszt
- 1 bögre mák (darált)
- 1 zacskó sütőpor
- 1 darab citrom (kezeletlen) héja
máz
- 200 gramm porcukor
- 1 darab citrom leve
- 1 evőkanál forró víz
Elkészítés:
A tojásokat keverjük össze a cukorral, a tejjel és az olajjal. Szitáljuk hozzá a lisztet, majd tegyük bele a mákot, a sütőport, a citromhéjat, keverjük simára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, és öntsük bele a tésztát. Tűpróbáig süssük.
A porcukrot, a citromlevet és a vizet keverjük össze, és öntsük a még forró sütemény tetejére. Ha megszilárdult, lehet szeletelni.
Fotó: Getty Images