Omlós, bögrés citromos-mákos piskóta: 30 perces sütemény

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mákos sütemények eléggé addiktívak. Nemcsak nekem, hanem a baráti körömben szinte mindenkinek. Ennek ellenére nyáron valahogy nem tartok otthon mákot, így alapanyag híján sütik sem készülnek.

A másik probléma a sütő bekapcsolása. A legnagyobb kánikulában a legutolsó tevékenység, amihez kedvem van, az a sütés. Márpedig süti nélkül nem tudok sokáig létezni.

A héten egész sokat hűlt az idő, már-már fáztam, így nekiálltam palacsintát sütni. Nem is akármilyet, mákosat. Ezen felbuzdulva egyéb mákos édességeket is beterveztem, ha már vásároltam egy nagyobb adagot. 

Egyszerű, de elegáns desszert

A recept igazán egyszerű és pillanatok alatt összeállítható, úgynevezett bögrés süti. Munka után, fáradtan sem okozhat gondot a megsütése. A sütiben a másik alapanyag a citrom, amely savanykás íze miatt könnyed, nyári ízvilágot csempész a desszertbe. Kenyérsütő formában készítettem, mert így szép, vékony szeleteket tudtam belőle vágni. 

Bögrés-mákos sütemény citrommázzal

mákos-citromos bögrés süti recept

Hozzávalók 4 adaghoz

tészta

  • 2 darab tojás
  • 0.5 bögre cukor
  • 1 bögre tej
  • 100 milliliter étolaj
  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre mák (darált)
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 darab citrom (kezeletlen) héja

máz

  • 200 gramm porcukor
  • 1 darab citrom leve
  • 1 evőkanál forró víz
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat keverjük össze a cukorral, a tejjel és az olajjal. Szitáljuk hozzá a lisztet, majd tegyük bele a mákot, a sütőport, a citromhéjat, keverjük simára.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, és öntsük bele a tésztát. Tűpróbáig süssük.

A porcukrot, a citromlevet és a vizet keverjük össze, és öntsük a még forró sütemény tetejére. Ha megszilárdult, lehet szeletelni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük