Mákos-citromos keksz a mama régi receptje alapján – A tészta sokáig eláll a mélyhűtőben
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amikor kekszkészítésre adjuk a fejünket, érdemes mindig nagyobb adagban gondolkodni, hisz a puha tésztájú sütik jól zárható dobozban napokig tárolhatóak, így mindig lesz kéznél ropogtatnivaló.
A legtöbb keksz tésztája a hibernálást is remekül viseli, úgyhogy emiatt is érdemes mindig dupla adagban készíteni, hisz gondosan a fagyasztóba rejtve hónapokig tárolhatjuk a tésztát, amit sütés előtt csak ki kell kapnunk onnan, felszeletelni, majd készre sütni.
A mamám régi receptes füzetében is megbújik egy ilyen kekszrecept, melynél jól bekeretezve feltüntette, hogy fagyasztva hónapokig tárolható. A begyúrt tésztát egyforma darabokra érdemes osztani, amikből hengereket formálunk, majd folpacka csomagolva a fagyasztóba teszünk. Ennél a receptnél fontos, hogy sütés előtt hidegben pihenjen a tészta 1 órát, csak utána szeleteljük és süssük meg a kekszeket. A mamám verziójában mák van a tésztába keverve, amit kókuszreszelékre, őrölt mandulára vagy dióra is cserélhetünk.
Mákos-citromos keksz
Hozzávalók 45 darabhoz
- 25 dekagramm liszt
- 5 dekagramm mák
- 20 dekagramm vaj
- 5 dekagramm porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 darab citrom
Elkészítés:
A kezeletlen citrom héját lereszeljük, fél citrom levét kifacsarjuk.
A lisztet a mákkal összekeverjük, majd a cukrot és a vaníliás cukrot is a keverékhez forgatjuk, ezután a citromhéját és a puha vajat is belemorzsoljuk. Utoljára a citromlé következik, hozzáadva egynemű tésztát gyúrunk az alapanyagokból.
A kész tésztát 2 vagy 3 egyforma részre osztjuk, rudakat formálunk belőlük, amiket folpackba csomagolunk és 1 órára mélyhűtőbe teszünk.
A rudakat sütés előtt elővesszük, tetszőlegesen felvágjuk, a legjobb, ha fél centiméter vastagságú szeleteket vágunk. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd 160 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A kekszek kihűlve, légmentesen zárható dobozban tárolhatóak.
Fotó: Getty Images