Habkönnyű mákos nudli: rengeteg mákkal és házi lekvárral a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha már nekiállsz krumplis tésztát gyúrni, alap, hogy csinálsz nudlit is, de hogyan lesz a legjobb?
Krumplis tésztát készíteni mindenki tud, a töltött verziók viszont igényelnek némi türelmet és önuralmat, de nem igaz ez a nudlira, ahhoz tényleg nincs szükség semmi ilyesmire. Olyan szöszmötölős feladat ez, amely még a háborgó, türelmetlen lelket is lenyugtatja, és minél szabálytalanabb lesz a végeredmény, annál jobb. Lehet az egyik nudli vastagabb, a másik vékonyabb, a végeredményt tekintve teljesen mindegy.
A nudli titka, hogy éppen csak annyi lisztet kell a tésztához adni, amennyitől összeáll és nem ragad, de semmivel se többet, nehogy nehéz, súlyos vagy kemény legyen. Az is nagyon fontos, hogy ne sajnáld a mákot. Minél több, annál finomabb lesz: a legjobb, ha ki sem látszik a rengeteg mák alól a tészta.
Mákos nudli
Hozzávalók 6 személyre
A nudlihoz:
- 500 gramm krumpli
- 150 gramm liszt
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
A tálaláshoz:
- 200 gramm mák
- 100 gramm porcukor
Elkészítés:
A krumplit héjastul főzzük meg, még forrón húzzuk le a héját, törjük át, majd hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a tojást, a sót és annyi lisztet, hogy éppen összeálljon, de ne ragadjon.
A tésztából sodorjunk hosszú kígyókat, majd daraboljuk fel és a két tenyerünk között sodorjuk vékonyra.
Forraljunk vizet, főzzük ki a nudlikat. Még forrón forgassuk cukorral kevert, darált mákba.
Fotó: Ács Bori/Sóbors