Málnás clafoutis - magyarul tejpite, és öt perc munkával kész a süti
Az eredeti clafoutis receptje - ne lepődj meg, ha azt hitted, ezt te találtad ki, annyira kézenfekvő

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyerekkoromban mindig akkor kaptunk tejpitét, amikor apukámnak nem volt kedve egyenként kisütni a rengeteg palacsintát. Gondolt egyet, kevert a tésztához még egy kis lisztet, belezuttyintotta a tepsibe, és fél óra múlva kész is volt a süti.

Jut eszembe, süti. Amikor a gyerekeim kicsik voltak, nagy rajongói voltak Eperkének (eredetileg Strawberry Shortcake, recept majd szezonban jön). Az édességvilágban élő kislány mindig lelkesen csaholó kiskutyáját pedig Sütinek hívták. Egyszer véletlenül eredeti nyelven kezdtük el nézni az egyik epizódot, akkor tudtam meg, hogy Süti kutya neve eredetileg Clafoutis (klafuti). Rögtön utána is néztem, hogy mi lehet az a clafoutis, és mondanom sem kell, mennyire megdöbbentem, amikor kiderült, hogy nem más, mint apám lusta palacsintája.

Eredetileg persze komoly megkötések vannak: csak a magozatlan fekete cseresznyéből készült pitét lehet clafoutis-nak nevezni. Én ezzel persze, személy szerint maximálisan egyetértek, szerintem is plusz bukét az a sütinek, ha benne hagyjuk a gyümölcs magját, de ezt már megírtam korábban, itt.

Most akkor várjunk egy évet? Dehogy!

De hát, mivel a fekete cseresznye szezonja már elmúlt, málna viszont még kapható, sőt, nekem fagyasztva is pont olyan jó, szerintem simán lehet málnás clafoutis-t sütni mostanában. Legfeljebb nem clafoutis-nak nevezzük, hanem tejpitének. Természetesen bármilyen más, szaftos gyümölccsel is finom, csakúgy, mint a crumble, csak ezzel még a kezünket sem kell összemaszatolni.

Málnás clafoutis

clafoutis

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 125 gramm liszt
  • 100 gramm cukor
  • 3 darab tojás
  • 1 csipet
  • 3 deciliter tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 50 dekagramm málna
Recept idők

Elkészítés:

Kivajazunk egy megfelelő méretű, tűzálló tálat. Beleszórjuk a málnát. A sütőt felmelegítjük 180 fokra.

Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, ráütjük a tojásokat, majd habverővel elkezdjük kevergetni. Közben folyamatosan csorgatjuk hozzá a tejet. Szép, homogén, a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát kell kapnunk a végére.

Ráöntjük a málnára, és betoljuk a tálat a sütőbe. 30-40 percig sütjük. Melegen és hidegen is nagyon finom.

Fotó: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük