Gyors málnás szuflé: így készítve nem esik össze a tészta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A légies, mutatós szuflé málnával készül, bár nehéznek tűnik első ránézésre, a látszat ne tévesszen meg senkit.
A szuflé a francia konyha elegáns desszertje, melynek elkészítésétől sokan tartanak - a legnagyobb félelem az édesség kapcsán, hogy nem emelkedik meg szépen a tészta, és ugye a szuflé lényege, hogy légies, magas, könnyed legyen.
Hogyan nem esik össze a tészta?
Több kipróbált technika is létezik, melyeket alkalmazva biztos, hogy csúcsos lesz a tésztánk. Az egyik nagyon fontos mozzanat, hogy szobahőmérsékletű tojással dolgozzunk, a fehérjéből kemény habot verjünk, amit aztán a sárgájával óvatosan kell egybeforgatnunk - a szilárd tojásfehérjehab felel a szép magas tésztáért.
A stabil fehérjehab eléréséhez használjunk 1 csipet sót, de akadnak olyan sütimesterek is, akik kevés citromot vagy ecetet adnak hozzá. A forma kivajazása is fontos - a vaj mellé kell egy kis cukor is, lehetőleg hidegen tároljuk a tálkákat, amíg belekerül a massza.
Ha mindent jól csináltunk, akkor is előfordulhat hiba, ez általában a sütőajtó nyitogatásából adódik. A szuflé hamar elkészül, 18-25 perc bőven elég neki, érdemes a sütő közelében maradni, az üvegen keresztül figyelni, ahogy megemelkedik a tészta, de semmiképpen ne nyissuk ki az ajtaját, amíg nem telik le a sütési idő.
Málnás szuflé
Hozzávalók 8 adaghoz
Szuflé:
- 5 darab tojás
- 10 dekagramm cukor
- 1 csipet só
- 50 dekagramm málna
- 10 dekagramm tejföl
- 10 dekagramm porcukor
- 12 dekagramm liszt
- vaj a formák kikenéséhez
- cukor a formához
Tálaláshoz:
- porcukor a szóráshoz
- ízlés szerint málna
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a cukorral és a sóval kemény habot verünk.
A málnát megmossuk, szitán átpasszírozzuk, majd leszűrjük, ezután összekeverjük a porcukorral, tejföllel és tojássárgájákkal, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét (kis adagokban) és a lisztet.
A szufléformákat kikenjük vajjal, megszórjuk cukorral, úgy mozgassuk a formát, hogy mindenhova jusson a cukorból. A masszát a formák háromnegyedéig töltjük, ezután előmelegített 170 fokos sütőbe toljuk 20-25 percre (akkor jó, ha körben barnulni kezd a pereme). Porcukorral meghintve, friss málnával tálaljuk.
Fotó: Getty Images