Gluténmentes csokis keksz mandulaliszttel – Nem tartalmaz hozzáadott cukrot sem
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Abszolút beleférhet a diétádba is, ha mandulaliszttel készült édességet eszel, amelyben ráadásul finomított cukor sincs.
A csokis kekszek, vagyis inkább a kekszek óriási előnye, hogy nagyon hamar elkészülnek, hátránya, hogy ugyanilyen gyorsan el is fogynak. Bár lehet kapni nagyon szép keksztartó dobozokat, azokban sem maradnak meg sokáig.
A csokis keksz egyik változata ötvözi a brownie szaftosságát a keksz roppanósságával, a csokis brownie keksz ráadásul nagyon gyorsan elkészül. Sütheted gluténmentesen, sőt, cukormentesen is, ez esetben mandulalisztet és eritritet használj. Egyáltalán nem megy az élvezet rovására, csak annyi a különbség, hogy a mandulaliszt egy kicsit tömörebb textúrát és rusztikusabb külsőt eredményez.
Mandulalisztből egyébként nem csak édességet készíthetsz, karfiollal keverve csodás szénhidrátszegény lepényt gyúrhatsz, amellyel a péksütiket is helyettesítheted.
Cukormentes csokis keksz
Hozzávalók 20 darabhoz
- 50 gramm holland kakaópor (cukrozatlan)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 170 gramm mandulaliszt
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál almapüré (cukrozatlan)
- 70 gramm (por)eritrit
- 120 gramm vaj (puha)
Elkészítés:
A puha vajat keverjük habosra az eritrittel, utána keverjük hozzá a tojást, az almapürét és a vaníliakivonatot. A lisztet, a kakaót és a szódabikarbonát keverjük össze, majd forgassuk a vajas keverékhez.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztából kanállal halmozzunk kupacokat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük meg 12 perc alatt a kekszeket. Sülés után még kicsit puhák lesznek, hagyjuk őket pihenni 10 percig.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors