Mandulás pulykagolyó krémes gombaszósszal: sajttól lesz selymes a mártás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ha egy picit különlegesebb fogást készítenél viszonylag kevés idő alatt, dobd össze ezt a mandulás pulykagolyót, amennyire jól néz ki és finom, annyira egyszerűen összeállíthatod.
Bár lehet, hogy első ránézésre megrémít a hozzávalók hosszú listája, valójában egy nagyon egyszerűen és gyorsan összedobható fogásról van szó. A szaftos húsgolyót gyerekjáték összeállítani, csak össze kell gyúrni az alapanyagokat, megformázni a masszát, majd sütőben pirosra sütni a gombócokat. A hús különlegessége, hogy zsemlemorzsa helyett őrölt mandula dúsítja, ez az ízéhez és az állagához is hozzájárul - érdemes sózött, pörkölt változatból készíteni.
A szósz sem bonyolultabb, a gomba előkészítése a legtöbb idő, utána már alig lesz vele munkád. A mártás a krémsajttól és a parmezántól lesz különlegesen finom, de az alaplé is fontos szereplő, ne cseréld le sima vízre. A friss petrezselymet a húsból és a szószból sem érdemes kihagyni, de a fokhagymával se spórolj.
Mandulás pulykagolyó
Hozzávalók 6 személyre
Húsgolyó:
- 60 gramm mandula (pörkölt, sós)
- 25 gramm parmezán
- 2 darab tojás
- 0.5 csokor petrezselyem
- 1 kis fej fehér hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- 500 gramm darált pulykahús
Szósz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 500 gramm csiperkegomba
- 6 gerezd fokhagyma
- 500 milliliter csirkealaplé
- 170 gramm krémsajt
- 50 gramm parmezán
- 0.5 csokor petrezselyem
- 0.5 deciliter tej
- 1 evőkanál keményítő
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Húsgolyó:
A mandulát daráljuk, a parmezánt reszeljük le. A hagymákat pucoljuk meg, a fehéret vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A petrezselymet aprítsuk össze.
Tegyünk minden hozzávalót egy tálba, majd alaposan gyúrjuk össze a masszát.
Készítsünk diónyi golyókat a masszából, majd tegyük a húsgombocókat az előkészített tepsire.
Süssük őket 13-15 percig. Ha van a sütőn grillfunkció, arra is tegyük vissza 2 percre.
Szósz:
A gombát tisztítsuk meg, vágjuk vékony szeletekre. A fokhagymát pucoljuk meg, zúzzuk össze, a parmezánt reszeljük le, a petrezselymet aprítsuk össze.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a gombát. Addig dinszteljük, míg a leve el nem párolog és le nem pirul. Ekkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd 1-2 perc után öntsük fel az alaplével. Mikor az alaplé forr, vegyük lejjebb a lángot, keverjük bele a krémsajtot és a parmezánt.
Vegyük kicsire a lángot, majd 10 percig gyöngözve főzzük a szószt, míg picit sűrűsödik. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Keverjük ki a tejet a keményítővel, majd adjuk a szószhoz, 2-3 perc alatt főzzük vele össze. Mikor sűrű a szósz, keverjük bele a petrezselymet, majd tegyük bele a húsgolyókat. Pár perc alatt melegítsük össze, majd kapcsoljuk le alatta a lángot.
Tésztával vagy rizzsel kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors