Az alaplé nem egy leves - Ez pedig egy vega verzió

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Egyre többször halljuk, hogy alaplé nélkül nem érdemes konyhát vinni, főzni, élni, na de mi is az az alaplé, miért fontos és hogyan készül a húsmentes verzió?

Az alaplé egy olyan visszafogottan ízes lé, amely arra szolgál, hogy levesek, szószok, húsos raguk folyadék komponensét képviselje. Ha víz helyett ezt használjuk akár egy sima paradicsomleves elkészítéséhez vagy a rizottó locsolgatásához, az étel íze telt, mély, kiegyensúlyozott lesz.

Az alaplé ugyanakkor nem egyenlő a levessel, önmagában nem élvezhetően tömény ízű. Hiszen ebben az esetben nem kiegészítené az ételt, amihez használjuk, hanem elnyomná azt és a benne rejlő ízeket. Egy, a levesnél visszafogottabb módon ízes, kevésbé vagy egyáltalán nem sós lének kell lennie tehát az alaplének. 

A zöldségalaplé azért is hasznos dolog, mert bármi csodálatos hatással van rá, amit elsőre konyhaszemétnek gondolnánk. Lehet alaplevet készíteni karfiol-vagy brokkoliszárból, eldobandónak szánt levelekből, spárgaszárból, petrezselyemszárból - szóval minden olyan részéből a zöldségnek, ami valószínűleg tele van ízzel, de  mégsem szoktuk megenni. Az alapok a húslevesnél is megszokott gyökérzöldségek, mint a répa, fehér répa, zeller. Ha akad zöldséghulladék, az is hasznos, de még erősebben aromatizálja a levet egy fej hagyma, fokhagyma, esetleg egy kis marék gomba.

Zöldség alaplé

DSC 3182

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 2 darab sárgarépa
  • 2 darab fehér répa
  • 2 darab zellerszár
  • 0.5 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • zöldség hulladék
  • 1 teáskanál
  • 2 darab babérlevél
  • 5 darab egész bors
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket pucolva, nagyobb darabokban lábosba teszem, felöntöm vízzel, hozzáadom a fűszereket és nagyon alacsony lángon rotyogtatom, míg minden meg nem puhul. A levet leszűrve, fél literes, literes adagokra osztom, és ha kihűlt, lefagyasztom.

Fotó: Ács Bori/Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük