Pihe-puha csokoládés márványsüti: a tészta szaftosságáért a vaj és a banán felel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A látványos sütemény tésztája olyan puha, hogy szinte szétolvad az ember szájában, a banántól sokkal gazdagabb és szaftosabb lesz, de más különlegességeket is rejt magában a márványsüti.
A márványsüteményben mindig két szín keveredik, világosabb és sötétebb, ízben ez a legtöbb receptben vaníliás és kakaós változatot jelent, pedig az egyik felébe érdemes olykor gyümölcsöt is keverni, úgy is nagyon finom lesz, például epret vagy meggyet.
Mivel az én konyhámban a banán elég sok sütibe belekerül, úgy döntöttem, az alapmasszában fog helyet kapni az édes gyümölcs, amitől sokkal gazdagabb, szaftosabb lett a tészta. Az ízekkel is játszottam, a kakaóshoz csokichipset kevertem, de helyette bármilyen durvára vágott csokidarabot használhatunk, a massza másik felébe pedig nagyobb csipet fahéj is került, így sokkal ellenállhatatlanabb, fenségesebb lett a végeredmény.
A márványsütit a leggyakrabban kuglófformában szokták sütni, de bátran lehet kenyér-, klasszikus torta-, vagy őzgerincformában készíteni a puha, édes desszertet, ami kiváló napindító lehet a reggeli kávé mellé.
Márványsüti
Hozzávalók 4 személyre
- 400 gramm finomliszt
- 120 gramm vaj
- 2 darab banán
- 140 gramm barna cukor
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 nagy csipet fahéj
- 20 gramm kakaó
- 130 gramm csokoládéchips
- vaj vagy olaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A banánokat tegyük tálba és törjük pépesre, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat, barna cukrot, vaníliakivonatot, sót és a szódabikarbonát, majd a tojásokat és a lisztet is forgassuk bele.
A simára kevert massza felét öntsük másik tálba. Az egyik felébe beleszórjuk a fahéjat, alaposan elkeverjük, a másikba a kakaó és csokichips kerül szintén alaposan elkeverve.
A kuglóf- vagy kenyérformát kenjük ki olajjal vagy vajjal (sütőpapírral is kibélelhetjük), a masszát evőkanállal mérve adagoljuk. Először a fahéjasból tegyünk 2 evőkanállal, majd a csokisból 2-vel, addig ismételjük, míg elfogy a massza. Széles pengéjű kést vagy spatulát húzzunk végig a massza felszínén, nem kell félni, ha összekeverődik a tészta, akkor is szép lesz, így érjük el a „márványos” hatást.
A sütit 180 fokos előmelegített sütőben 50-70 perc alatt készre sütjük, én már a 40. perctől alkalmazni szoktam tűpróbát, mivel minden sütő és forma más, járjatok el hozzám hasonlóan.
Fotó: Getty Images