Mennyei medvehagymás csiga pillanatok alatt: leveles tésztával is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Friss medvehagyma, krémsajt és puhára sült leveles tészta, csak ennyi kell a boldogsághoz.
Igen rövid a medvehagyma szezonja, érdemes minél többet sütni-főzni vele, amíg lehet, mert mire észbe kap az ember, várhat rá egy újabb évet. Az íze nyersen érvényesül a leginkább, de különböző tésztákba sütve, levesekbe főzve is isteni finom lesz.
Nyersen az íze intenzív, a fokhagymára hasonlít, a levele sokkal enyhébb, míg a szára sokkal aromásabb, erőteljesebb ízű. Az alábbi recepthez a levelét érdemes használni, de semmiképpen se dobd el a szárát sem, szendvicsek mellé vagy salátába keverve is szuper választás, újhagyma helyett is fogyaszthatod.
A medvehagymát pogácsába is sütheted, de ha időszűkében vagy, leveles tésztát is megtölthetsz vele, simát, de élesztőset is. Ha lágyítanál a medvehagyma ízén, krémsajttal és egy kevés tejföllel keverd ki, de pestót is készíthetsz belőle, azzal is megkenheted a tésztát.
Medvehagymás csiga
Hozzávalók 20 darabhoz
- 100 gramm medvehagyma
- 150 gramm krémsajt
- 2 evőkanál tejföl
- 2 teáskanál citromlé
- ízlés szerint só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 400 gramm élesztős leveles tészta
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A krémsajtot keverjük össze a tejföllel, ízesítsük sóval, borssal, citromlével, majd keverjük bele az apróra vágott, megtisztított medvehagymát, alaposan vegyítsük el benne.
A leveles tésztát - ha tömbben van -, nyújtsuk ki, majd kenjük meg az alsó harmadát a medvehagymás krémmel.
Szorosan tekerjük fel a tésztát, majd vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, tegyük a csigákat a sütőpapírral bélelt tepsire.
Süssük a csigákat 18-20 percig, míg az aljuk aranybarna nem lesz.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors