Selymes medvehagymás sajtkrém: a tejföltől lesz nagyon finom

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon szeretem a krémeket.  Mióta gyerekeim vannak, nem házibuliba, hanem gyerekzsúrokra készítek többfélét, amihez friss bagettet, tortillachipset vagy csíkokra vágott zöldséget kínálok. A finom mártogatósoknak az az egyik nagy előnye, hogy beletunkolva még a legelvetemültebb zöldségtagadó gyerek is megeszi a répát vagy az uborkát.

Egy kis sajtkrém vagy tejföl hozzáadásával és megfelelő fűszerezéssel szinte minden zöldségből készülhet valamilyen jóféle kence. A viszonylag rövid medvehagymaszezonban használjuk fel minél többféle módon ezt a zöldséget. 

Tárolása és felhasználása

A medvehagyma íze annyira intenzív, hogy egy sima sajtkrémet vagy túrót is feldob, maximum só és egy kis zsiradék kell még bele. Vigyázzunk, mert viszonylag gyorsan kiszárad, így vásárlás után érdemes hamar felhasználni. Ami megmaradt, azt vágjuk apró darabokra vagy turmixoljuk össze, tegyünk hozzá egy kis olívaolajat és fűszereket, ízesítsük és tegyük hűtőbe vagy mélyhűtőbe. 

Nem kell nagy bulit csapni, ezt a krémet reggelire vagy vacsorára is lehet fogyasztani, igazi könnyű, ámde pikáns étel. Ügyeljünk, mennyi medvehagymát teszünk bele, hogy ne nyomja el a többi ízt. Ez az étel nem klasszikus értelemben vett mártogatós, mert kenyérre kenve is tökéletes, de sült vagy grillhúsok mellé is illik. Én nagyon szeretem tavasszal a harsogó, friss színeket, és ez az élénkzöld-fehér párosítás nagyon jól mutat a tányéron.

Medvehagymás sajtkrém

medvehagymás

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 8 darab medvehagymalevél
  • 100 gramm sajtkrém
  • 450 gramm tejföl
  • ízlés szerint
  • opcionális bazsalikom
  • opcionális olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A medvehagymát nagyon apróra vágjuk. A sajtkrémet és a tejfölt jól összekeverjük, pici olívaolajat csepegtetünk hozzá. Beleforgatjuk a medvehagymát, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük.

Friss bagettel, kenyérrel, zöldséghasábokkal tálaljuk, de sült húsok mellé is kiváló.
Fotó: Getty Images
Ezt is szeretjük