Gyors kókuszgolyó rumos meggyel töltve: így nem lesz száraz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A kókuszgolyót szerintem senkinek nem kell bemutatnom, mindenki evett és nagy eséllyel készített is már ilyet életében. Mégis gyakran megfeledkezem róla, miközben az egyik legegyszerűbb és legfinomabb édesség.
Amilyen egyszerű, annyira könnyű elrontani is. Nem egyszer ettem már vendégségben száraz, széthullós, töltetlen változatot, ez a recept viszont egyáltalán nem ilyen. Meggyel van töltve, meggylével van összeállítva, úgyhogy a hibalehetőség ki van zárva.
A kókuszgolyó nem kókuszgolyó rum nélkül
Nálunk nemcsak a tésztájába, hanem a töltelékébe is rum kerül. Mivel mindig van otthon házilag eltett rumos meggy, mi ezt szoktuk a kakaós golyó közepébe rejteni, de brandyvel is lehet készíteni. Azonban, mivel most van a szezonja, friss, magozott meggy is mehet bele, vagy akár befőttet is használhatunk, viszont minden esetben alaposan csöpögtessük le a gyümölcsöt, hogy ne áztassa el a tésztát.
Így biztosan nem lesz száraz
A kakaós darált kekszet a vaj és a meggylé tartja egyben. A meggylevet le lehet cserélni más gyümölcslére, esetleg tejre is, de olyan receptet is olvastam már, ahol baracklekvár ragasztja össze a hozzávalókat. Ezt attól függően változtassuk, hogy mivel töltjük, mi illik hozzá.
Kókuszgolyó rumos meggyel töltve
Hozzávalók 40 adaghoz
- 50 dekagramm háztartási keksz
- 10 dekagramm porcukor
- 10 dekagramm vaj
- 2 evőkanál kakaópor
- ízlés szerint rumaroma vagy rum
- 2 deciliter meggylé vagy tej
- ízlés szerint magozott meggy (rumos meggyel a legjobb)
- 10 dekagramm kókuszreszelék
Elkészítés:
A darált háztartási kekszet, a porcukrot és a kakaót keverjük össze, dolgozzuk bele a puha vajat és a rumot is. Részletekben öntsük hozzá a meggylevet vagy a tejet, annyit, hogy formázható massza legyen belőle.
Nedves kézzel formázzunk golyókat a tésztából, majd lapítsuk ki őket, és mindegyik közepébe tegyünk egy meggyet. (Ha rumos meggyet vagy meggybefőttet használunk, csöpögtessük előtte le, hogy ne áztassa el a tésztát.)
A golyókat forgassuk kókuszreszelékbe, majd tegyük őket a hűtőbe pár órára.
Fotó: Getty Images