
Meggyes-mákos zabgolyó – Egészséges és gyors desszert sütés nélkül

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld
Ropogós

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé

15 perces, meggyes-csokoládés szelet: hűsítő nyári desszert

Villámgyors, leveles tésztás pizza: utolsó pillanatos vacsi

Sajtos, csirkével töltött cukkini: ez lesz a nyár kedvence

Krémes, házi őszibarackfagyi: turmixgépben készül a nyári desszert
A kekszgolyó a legnépszerűbb sütés nélküli édes falatka, ez a változat kicsit egészségesebben, zabpehellyel készül.
Nincs vendégség vagy baráti összejövetel kókuszgolyó nélkül, ez az az édesség, amelyik a leggyorsabban fogy az asztalról, és amiből szinte lehetetlen eleget készíteni. Az elkészítése roppant egyszerű, össze kell gyúrni az alapanyagokat, pihentetni, és máris szervírozható az édesség. Ez a recept is variálható, van, aki tesz a közepébe meggyet, van, aki nem, a végeredmény mindig siker.
Gondolni kell az édességszerető, de kicsit egészségtudatosabb emberekre is, szerencsére számukra is léteznek alternatívák. Naná, hogy a zabpehely, amely a keksszel ellentétben lassan felszívódó szénhidrát. Cukor helyett méz kerül bele, ami a reszelt almával együtt gondoskodik a szaftosságáról, a csavar pedig a mák benne. Már csak a meggy hiányzik a közepéről, de az is kerül bele.
Meggyes-mákos zabgolyó

Hozzávalók 10 adaghoz
- 150 gramm zabpehely (apró szemű)
- 4 evőkanál méz
- 50 gramm mák (őrölt)
- 2 darab alma
- 150 gramm meggy
Elkészítés:
Az almát hámozzuk meg, reszeljük le. A hozzávalókat - a meggy kivételével - gyúrjuk össze. Pihentessük negyed órát a masszát, majd készítsünk belőle golyókat. Ha kicsit száraznak találjuk, tehetünk hozzá mézet, vagy önthetünk hozzá a meggy levéből. Kicsit lapítsuk le a golyókat, tegyünk mindegyik közepére egy-egy szem meggyet, majd gyúrjunk belőlük ismét golyókat. Tegyük hűtőszekrénybe pihenni.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors