Mogyorókrémes, lekváros rakott palacsinta: tortának is beillik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szerintem a maradi közhiedelmekkel ellentétben nincs férfiasabb dolog, mint egy konyhában forgó pasi, az enyém mégis keveset mozog a tűzhely körül, de ha mégis megteszi, akkor általában palacsintát süt.
Idén a hatéves szülinapjára a középső gyerekünk azt kérte, hogy az apja süssön tortát. Mivel az apja sütőtudománya a palacsintánál kezdődik és ott rögtön le is zárul, nem volt nagyon nagy kérdés, milyen tortát fog sütni. A férfi ösztönlény, nem sokat teketóriázik, nem olvasgat utána recepteknek, nem gondolkozik arányokon, csak serpenyőt vesz elő, tojást tör és csinálja.
A palacsintatorta megszületése
Így készült el minden idők egyik talán legnagyobb sikert arató szülinapi tortája, rémisztően sok mogyorókrémmel és friss baracklekvárral, a gyerekzsúr mindent felülmúló sztárja.
Nem csúsztatott, rakott
Pedig nem pont úgy készült, ahogyan a csúsztatott palacsintának kellett volna, elkészítője nem bíbelődött külön a tojáshab felverésével, inkább a kellő mennyiségű töltelék biztosítására koncentrált. Nevezzük ezért hát ezt a művet inkább rakott palacsintának és senkit sem sértünk meg, de a lényeg, hogy elképesztően finom volt.
Palacsintatorta
Hozzávalók 8 adaghoz
- 6 darab tojás
- 3 deciliter tej
- 0.5 deciliter szóda
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál olaj
- 150 gramm liszt
- ízlés szerint baracklekvár
- ízlés szerint mogyorókrém
Elkészítés:
Egy serpenyőt nagyon vékonyan kiolajazunk, és egy csapott merőkanálnyi tésztát öntünk bele. Amikor megsült, a sült oldalával lefelé a tányérra tesszük, megkenjük mogyorókrémmel és sütjük a következő palacsintát. Innentől mindig a sült felével felfelé borítjuk a soron következőt a halomra, és felváltva kenjük lekvárral és mogyorókrémmel.
Fotók: Ács Bori/Sóbors