Mennyei, mogyoróvajas kosárka: roppanós csoki borítja az édes krémet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Alig kell hozzá valami, ráadásul sütés nélkül készül, csak bírd kivárni, amíg megköt a csoki.
Ha szereted a mogyoróvajat, próbáld ki ezt a nagyon egyszerű, sütés nélküli édességet, amelyben a mogyoró mellett a csokoládé íze dominál. Ha időd engedi, a mogyoróvajat is házilag készítsd el, úgy még sokkal finomabb lesz.
Ha natúr mogyoróvajat használsz, egy kevés cukorral és vaníliával ízesítsd, de egy csipet sót is keverj bele, hogy kiemelje az édes ízeket. A vaj sokkal krémesebbé teszi a tölteléket, de el is hagyható. Csokoládéból használhatsz ét- és tejcsokit is attól függően, mennyire cukroztad meg a mogyoróvajat, az alábbi verzióhoz inkább a magasabb kakaótartalmút ajánljuk.
A desszert elkészítéséhez nincs szükség különleges konyhai eszközre, muffinformában is készülhet, viszont mindenképpen béleld ki kapszlikkal, nehogy beleragadjon a csoki. Mindig várd meg, amíg a csoki megköt, mielőtt a tölteléket rákanalazod, úgy lesznek szépek a rétegek.
Mogyoróvajas kosárka
Hozzávalók 12 darabhoz
- 240 gramm mogyoróvaj
- 6 evőkanál porcukor
- 4 evőkanál puha vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 400 gramm ét- vagy tejcsokoládé
Elkészítés:
Béleljünk ki 12 muffinformát kapszlikkal.
A csokit törjük össze, a felét olvasszuk meg vízgőz felett. Tegyünk minden kapszliba fél-egy evőkanálnyi olvasztott csokit, rázogassuk meg a formát, hogy mindenhol befedje az alját. Tegyük a fagyasztóba 10-15 percre.
Amíg hűl, keverjük krémesre a mogyoróvajat, a porcukrot, a puha vajat, egy csipet sót és a vaníliakivonatot egy robotgép segítségével.
Tegyünk minden kapszliba 1 evőkanálnyit a mogyoróvajas krémből, de vigyázzunk, hogy ne érjen ki a krém a forma széléig, a közepére halmozzuk, az oldalán csoki lesz majd. Tegyük így is a fagyasztóba 5 percre.
Olvasszuk meg vízgőz felett a maradék csokit, majd öntsük rá a mogyoróvaj tetejére. Tegyük a fagyasztóba újabb 10-15 percre, míg meg nem szilárdul.
Tálalásig a hűtőben tároljuk.
Fotó: Getty Images