Édes morzsás pite gyümölcsökkel – Gyors süti, az elkészítésével nem lesz sok gond
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Macera nélkül készül a gyümölcsös morzsás pite, amihez bármilyen bogyós gyümölcs remekül illik.
Nálunk az áfonya az egyik nagy kedvenc, így én mindig azt teszek a morzsás pitébe. Az a legjobb az így készült sütiben, hogy nem kell sokat bajlódnunk a tészta összeállításával, hiszen morzsás állagúnak kell lennie, az 1 darab tojás is épp csak azért kerül bele, hogy valamennyire összefogja az alapanyagokat. A tészta alsó felét belenyomkodjuk a formába, majd a töltelék következik, a maradék morzsát pedig gondosan rászórjuk az áfonyára, ügyelve arra, hogy mindenhol befedje azt.
A morzsás tésztába kerül egy kis fahéj is, amitől nagyon különleges lesz az íze, az áfonyát pedig citromlével és cukorral keverjük össze.
Fontos, hogy megvárjuk, míg kihűl a süti, ha nem vagyunk elég türelmesek, nem tudjuk majd szépen felszeletelni a pitét. Fagyival és tejszínhabbal érdemes kínálni az áfonyás morzsás süteményt.
Morzsás pite gyümölcsökkel
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 3 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 bögre vaj
- 1 darab tojás
Töltelék:
- 4 bögre áfonya
- 1 bögre cukor
- 2 teáskanál kukoricakeményítő
- 1 bögre citrom
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét.
A töltelékkel kezdünk: a cukrot a kukoricakeményítővel és az 1 darab citrom levével összekeverjük, majd belekeverjük az áfonyát és félretesszük, míg a tésztát összeállítjuk.
Tészta:
A lisztet tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, sütőport, fahéjat, alaposan összekeverjük, majd fogjuk a szobahőmérsékletű vajat és belemorzsoljuk, végül a tojást is hozzádolgozzuk, de épp csak annyira, hogy a tészta összeálljon. Ezután fogunk egy tepsit, a liszt felét belekanalazzuk, szépen eloszlatjuk, egy bögre segítségével vagy a kezünkkel a forma aljára nyomkodjuk. Fogjuk az áfonyát és a tészta tetején eligazgatjuk, majd a maradék morzsás tésztát rászórjuk a gyümölcsre. 190 fokos tepsibe toljuk és 40-50 percig sütjük, amíg aranybarna színt kap.
Fotó: Getty Images