Fűszeres mandarinkrémleves whiskyvel és tejszínnel - Télen is menő a gyümölcsleves
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tél két legfinomabb és legszínesebb gyümölcséből, a narancsból és a mandarinból isteni leves készülhet, ami jó hidegen lesz az igazi.
A mandarin igazi téli gyümölcs, mégis méltatlanul kevés ételbe kerül. Már az illata is egészen különleges, ha fűtőtestre teszed a héját, csodás aroma lengi majd be a lakást. A belseje kellemesen édes, és hacsak nem fogsz ki olyat, amiben több a mag, mint a gyümölcshús, akkor abbahagyhatatlan, csak győzd pucolni.
Nagyon finom, ráadásul gluténmentes tortát is süthetsz belőle. Ha pedig kifacsarod a levét, frissítő, krémes levest is főzhetsz. Tegyél bele narancsot is, attól kicsit fanyarabb lesz az íze, de nagyon illik egymáshoz a két gyümölcs. Ha pedig maradnál a hagyományosabb vonalon, az alma és a körte párosítása is tökéletes ízkombináció. Ezek a levesek tejszínnel sűrítve finomak és krémesek lesznek.
Narancsos mandarinkrémleves
Hozzávalók 3 személyre
Leves:
- 11 darab mandarin
- 2 darab narancs
- 50 gramm nádcukor
- 2 darab fahéjrúd
- 1 csipet szerecsendió (őrölt)
- 5 szem szegfűszeg
- 150 milliliter tejszín
- 1.5 evőkanál keményítő
- 50 milliliter whisky
Tetejére:
- 80 milliliter tejszín
- ízlés szerint fahéj (őrölt)
Elkészítés:
A gyümölcsöket facsarjuk ki, majd öntsük a levüket egy lábasba. Adjuk hozzá a cukrot, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a fahéjrudakat. Közepes lángon, időnként megkeverve forraljuk fel.
Közben keverjük össze a keményítőt a tejszínnel, majd a whiskyvel. Nagyon lassan, folyamatosan keverve csorgassuk bele a levesbe, várjuk meg, amíg rottyan egyet, majd zárjuk el a gázt. Kevergessük egy darabig, majd vegyük le a gázról és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, tegyük be a hűtőbe néhány órára.
Ha hideg, szűrjük le, tegyük tányérokba. A tejszínből verjünk habot, majd tegyünk egy-egy kanállal a leves tetejére, végül szórjunk rájuk egy kevés fahéjat is.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors