Narancsos-répás muffin ropogós mandulával: napokig puha marad a tésztája

muffin
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Cukor helyett méz édesíti az omlós tésztát, mellette répa, mandula, fahéj és vanília is ízesíti a muffint.

Ha kicsit egészségtudatosabban nassolnál, próbáld ki az alábbi muffinreceptet, tele van minden jóval és táplálóval, mégis tökéletes desszert, nagyon finom. Habár diétásnak nem mondható, szuper választás reggelire vagy uzsonnára, a tönkölybúza és a zabpehely miatt rostban gazdag, így garantáltan eltelít és ellát energiával a nap további részére. 

Mivel a teljes kiőrlésű tönkölybúza és a zabpehely lassú felszívódásúak, nem emelik meg a vércukorszintet, alacsony a glikémiás indexük. Melléjük narancs, répa és mandula kerül, a vitaminban gazdag alapanyagok ízesítik a tésztát, de a fahéj, a vanília és a méz is hozzájárul az édes végeredményhez. 

Mivel a mandula a muffinrecept egyik főszereplője, tej helyett mandulaitallal kevertük ki a tésztát, de nem kötelező ezt használni. Ha pedig teljesen vegán verzióban tennéd a sütit az asztalra, helyettesítsd a mézet juharsziruppal. Az omlós textúráért az olaj felel, próbáld ki olívával, mennyei lesz és napokig megőrzi a puhaságát a muffin.

Narancsos-répás muffin

muffin2

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 200 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 30 gramm zabpehely
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipet
  • 0.5 tk fahéj
  • 1 darab tojás
  • 80 ml olívaolaj
  • 80 ml narancslé
  • 80 ml mandulaital
  • 110 gramm méz
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 darab narancs héja
  • 1 darab répa
  • 40 gramm mandula
  • szeletelt mandula (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A narancsot mossuk meg, reszeljük le a héját, facsarjuk ki a levét. A répát pucoljuk meg, reszeljük le. A mandulát vágjuk kisebb darabokra.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A muffinformákat vajazzuk ki, de muffinkapszlikat is használhatunk.

Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a sót és a fahéjat. 

Egy másik tálban keverjük össze a tojást, az olívaolajat, a narancslevet, a mandulaitalt, a mézet, a vaníliát és a narancshéjat. Keverjük bele a száraz alapanyagokat is, amikor egynemű a massza, forgassuk bele a répát és a mandulát is. 

Töltsük a tésztát a muffinformákba, hogy 3/4-ig legyenek tele, majd szórjunk a tetejükre mandulaszeletet. Toljuk a sütőbe 18-20 percre, tűpróbával ellenőrizzük.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük