Omlós, színes sütik, ahogyan a nagymama készítette: a gyerekek kedvence lesz

színessütik
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A legszebb meglepetés ért minket tavaly karácsonykor, amikor egy padlástakarítás alkalmával az egyik polcon megtaláltuk a nagymamám régi tésztanyomóját, benne az eredeti recepttel, amit még ő használt gyerekkoromban.

A linzer nem számít a világ legbonyolultabb sütijének, mégis nagyon nehéz jól csinálni. Túl száraz lesz vagy szétesik, nem sül meg eléggé, vagy odakap az alja - amilyen egyszerűnek tűnik, annyira nehéz tökéletesen elkészíteni. 

Ezt a receptet viszont szinte lehetetlen elrontani. A süti mindig omlós lesz és nem kap oda a végén, az íze pedig pont olyan, amilyennek lennie kell. 

Olyan, mint a színes gyurma

Gyerekekkel együtt készíteni is jó játék, mert a tészta úgy néz ki, mint a színes gyurma, a végeredmény pedig nem csak mutatós, de enni is egy élmény. Nem kell hozzá régi, klasszikus tésztanyomó, tökéletesen működik az új típusú, műanyag szerkezetekkel is, a variációk lehetősége végtelen. A tészta akár hatszínű is lehet, és egy kis kézügyességgel és fantáziával nagyon látványos, cukrászdába illő sütik jöhetnek ki a sütőből.

Színes sütik

színessütik2

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 35 dekagramm finomliszt
  • 20 dekagramm margarin
  • 8 dekagramm porcukor
  • 1 darab tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 0.5 darab citrom
  • ízlés szerint ételfesték
Recept idők

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, majd elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű margarint. Ezután kerül a tésztába a tojás és a citromlé. Az intenzívebb ízhatás kedvéért a citrom héját is belereszelhetjük.

A tésztát jól összegyúrjuk, majd cipót készítünk belőle. Az egyiket félretesszük, a másik kettő közepébe üreget formázunk és belecseppentjük az ételfestéket. Addig gyúrjuk őket, amíg egységes színűek nem lesznek. A tésztacipókat fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.

A fél óra elteltével a pihentetett tésztákból kisebb darabokat csippentünk ki, ezeket hengerformájúra görgetjük és egymás mellé helyezzük a tésztanyomóban. Ezután sütőpapírra vagy kivajazott tepsibe nyomjuk a mintát.

A sütőt takarékon előmelegítjük, és a sütiket a legkisebb lángon 30 percig sütjük.

Fotó: Szebegyinszki Szilvia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük