Gyors parmezános krumplis lepény: maradék püréből is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyszerű, mégis izgalmas ez a krumplis lepény, amit a sok parmezánnak és friss zöldfűszernek köszönhet.
A krumplis lepény az egyik legjobb maradékfelhasználó recept, megmaradt püréből is tökéletes, de ebben az esetben vigyázzunk a fűszerezéssel, nem biztos, hogy szükség van további sózásra vagy borsozásra.
Tippek
Fontos, hogy a lepények legalább 2-3 cm vastagak legyenek, különben könnyen szétesnek a sütés közben, főként a forgatásnál.
Ne féljünk a parmezántól! Bőven keverjünk belőle a krumplis masszába, illetve kívülről is forgassuk bele a lepényeket, ez nem csak plusz ízt, de ropogós textúrát is ad. Persze, ha valaki kevésbé kedveli vagy túl erősnek tartja az ízét, az kevesebbet is tehet bele, vagy más sajttal is helyettesítheti.
Bátran használjunk zöldfűszereket! Nem csak a friss petrezselyem és snidling, de az újhagyma, a koriander, a kapor, de akár a bazsalikom is jól áll neki.
Tartsuk be a sütési időt! A lepény egy-egy oldalának legalább 3-4 perc kell, tehát egy lepénynek kb. 8 perc. Ne zsúfoljuk túl a serpenyőt, egyszerre 2-3 darabot süssünk, a sütéshez olívaolajat is használhatunk.
Parmezános krumplis lepény
Hozzávalók 6 darabhoz
- 500 gramm krumpli
- 1 darab tojás
- 150 gramm parmezán
- 2 evőkanál petrezselyem
- 2 evőkanál snidling
- 30 gramm liszt
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál bors
- sütéshez olaj
Elkészítés:
A krumplit főzzük meg héjában kb. 20-25 perc alatt. Ha puha, szűrjük le, hámozzuk meg. Krumplinyomóval pürésítsük, hagyjuk teljesen kihűlni. (Ha van maradék krumplipürénk, ezt a folyamatot kihagyhatjuk.)
Adjuk az összetört a krumplihoz a tojást, 100 gramm reszelt parmezánt, az apróra vágott petrezselymet és snidlinget, a lisztet, a sót és borsot. Alaposan keverjük össze.
A krumplis masszából formázzunk gömböket, majd lapítsuk ki őket, hogy kis lepénykék legyenek. A lepényeket forgassuk a megmaradt reszelt parmezánba, hogy mindenhol befedje őket.
Melegítsünk olajat egy tapadásmentes serpenyőben, ha forró, tegyük bele a lepényeket, mindkét oldalukat 3-4 percig süssük, míg aranybarnák nem lesznek.
Fotó: Getty Images