
Puha sajtos keksz parmezánnal a tésztájában – Izgalmas sós nassolnivaló

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik
Isteni, pikáns sós kekszet süthetsz úgy, hogy csak reszelt parmezánt kell gyúrnod a tésztájába.
Általában az édes íz ugrik be, ha kekszre gondolunk, pedig a sós fajtákat is érdemes megkóstolni, akár nassolnivalóként, akár főétel vagy leves mellé ropogtatni. A sós kekszek sajnos semmivel sem alakbarátabbak, mint az édesek, de egy kis csavarral egészségesebbre lehet őket készíteni.
A magok mindenképpen hasznos összetevők, minél több olajos mag van egy kekszben, annál rostdúsabb lesz. A magos keksz szezámmaggal és lenmaggal a legfinomabb, de készülhet csak az egyikből is. Zabpelyhes kekszet is tudsz sósan készíteni, azért, hogy minél ízesebb legyen, sajttal süsd. A sajtok közül a parmezánt is érdemes alapanyagként használni, nemcsak a tésztáknak ad különleges ízt, hanem a keksz is kellemesen pikáns lesz tőle.
Parmezános keksz

Hozzávalók 14 darabhoz
Keksz:
- 100 gramm liszt
- 75 gramm parmezán (reszelt)
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 70 gramm vaj (hideg)
- 2 evőkanál víz (hideg)
- ízlés szerint rozmaring (friss)
Tetejére:
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál víz
Elkészítés:
Egy tálba tegyük bele a lisztet, a reszelt parmezánt, a sót és a borsot, majd keverjük össze. Adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd annyi vizet, hogy formázható tésztát kapjunk. Borítsuk ki a tésztát egy kilisztezett deszkára, gyúrjuk addig, amíg puha, rugalmas tésztát nem kapunk.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Nyújtsuk ki a tésztát 1 centiméter vastagra. Sütikiszúróval vagy akár egy pohárral szaggassuk ki, kenjük meg felvert tojás és víz keverékével, szórjunk rá ízlés szerint rozmaringot, majd süssük 10-12 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images