Pekándiós sajttorta villámgyorsan: egyszerre krémes és roppanós
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sajttorta minden ünnep kötelező tartozéka, de annyira szeretjük, hogy alkalomtól függetlenül is meg szoktam sütni.
Azt gondolhatnánk, hogy sajttortából már nem tudunk újat mutatni, de aztán kiderül, hogy mindig van egy olyan változat, amelyet még nem próbáltunk és érdemes megsütni.
Az örök kedvenc a klasszikus verzió, de ha egy olyan alapanyag is kerül bele, ami nem túl hangsúlyos, csak hozzáad az ízéhez, akkor bátran kísérletezek vele. A pekándió pont ilyen hozzávaló, amely finoman bújik meg a krémsajtban, kicsit ropogóssá téve azt.
Pekándiós sajttorta
Hozzávalók 8 szelethez
Alap
- 180 gramm keksz (édes)
- 50 gramm pekándió
- 70 gramm vaj
Krém
- 600 gramm sajtkrém
- 100 gramm cukor
- 3 darab tojás
- 150 milliliter tejszín
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 50 gramm pekándió
Elkészítés:
Készítsük el a süteményalapot. A kekszet és a pekándiót daráljuk le. A vajat olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a kekszes keverékhez. Béleljünk ki egy kapcsos tortaformát sütőpapírral, és egy pohár aljával egyengessük el az alapot.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A szobahőmérsékletű krémsajtot keverjük habosra a cukorral elektromos habverő segítségével. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, mindegyiket jó alaposan keverjük el. Öntsük hozzá a tejszínt és a vaníliát, majd a levégén forgassuk bele az apróra darabolt pekándiót. A krémet öntsük a kekszes alapra.
A süteményt süssük 200 fokon 10 percig, ezután vegyük le a hőmérsékletet 160 fokra, és süssük további 45 percig. Kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk a süteményt kihűlni. Fogyasztás előtt tegyük hűtőbe. A tetejére önthetünk karamellszószt, de ez el is hagyható.
Fotó: Getty Images