Krémes, tejszínes polenta sült gombával és hagymával – Laktató fogás hús nélkül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Polenta vagy puliszka? A nagymamám mindig azt mondogatta, a puliszka a szegények eledele. Míg a hazai konyhában sokáig mellőzve volt, az olaszoknál nagyon is kedvelt köretnek számít.
A kukoricalisztből vagy kukoricadarából készült fogás régebben a szegényebb családok asztalán gyakran megfordult, aztán feledésbe merült, holott a világ számos pontján neves éttermek kínálatában szerepel, rengeteg variációban, különleges alapanyagokkal felturbózva.
A polenta nagy érdeme, hogy szerénysége ellenére remekül, nagyon változatosan elkészíthető. A leggyakrabban mártásokkal, tartalmas ragukkal nyakon öntve tálalják, de a kész polentát darabokra vágva akár grillezni is lehet. Ha gazdagabbá, selymesebbé szeretnénk tenni, akkor tej, vaj és sajt mindenféleképpen kerüljön bele.
Ahogy már említtetem, jól viseli a szaftos ragukat, ezért akár marhapörkölttel is fogyaszthatjuk, én most mégis szerényebb menüre csábítom a kedves olvasókat, sült gomba és hagyma kerül az aranyló kukoricadarára. A tartalmas hús nélküli ételt melegen ajánlott fogyasztani, tálalás előtt érdemes belekeverni a tejet, vajat és parmezánt, sokkal finomabb és lágyabb lesz tőlük. Ha szeretjük az erőteljes ízeket, tálalásnál finomra vágott kakukkfűvel érdemes megbolondítani az egytálast.
Polenta sült gombával és hagymával
Hozzávalók 4 személyre
- 160 gramm kukoricadara/kukoricaliszt
- 720 milliliter víz
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 240 milliliter tej
- 50 gramm parmezán
- 1 evőkanál vaj
- olaj kevés
- 2 fej hagyma
- 50 dekagramm gomba
Elkészítés:
Közepes méretű lábasban sós vizet forralunk. Amikor felforrt a víz, beleöntjük a kukoricadarát, körülbelül 2 percig kevergetjük, majd fedő alatt, alacsony lángon 30 percig főzzük. A főzés alatt azért időnként nézzünk a polentára, keverjük meg. A kész polentába belekeverjük a tejet, parmezánt és vajat.
A finomra vagy vékony szeletekre vágott hagymát kevés olajon dinszteljük, amikor a hagyma összeesett, rádobjuk a tetszőlegesre darabolt gombaszeleteket, sóval, borssal ízesítjük, 15-25 percig pirítjuk. Az elkészült sült gombát a polentára kanalazva tálaljuk, melegen fogyasztva a legfinomabb.
Fotó: Getty Images