Szaftos piskóta friss narancslével – Bármilyen aszalt gyümölccsel dúsíthatod
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Villámgyorsan összedobhatod ezt a puha piskótát, amiből ne spórold ki az aszalt gyümölcsöt.
Nagyon népszerűek a kevert piskóták, mert egyszerűek, nem kell izgulni miattuk, hogy összeesnek, és csak a fantáziád szabhat határt annak, hogy milyen gyümölcsöt vagy akár csokoládét keversz hozzájuk.
Lehet kicsit könnyíteni a süti tésztáját, ha túróval és grízzel készíted, vagy süthetsz őszies változatot is szőlővel és körtével. A hagyományos piskótával szemben az a legnagyobb előnye, hogy sokkal kevesebb munka van vele és a kezdőknek is biztosan sikerélményük lesz.
Ebbe a változatba narancslé került, illetve vidám vörösáfonyaszemek is megbújnak benne, de igazából bármilyen aszalt gyümölccsel finom lesz.
Puha piskóta narancslével
Hozzávalók 6 adaghoz
Piskóta
- 100 gramm cukor
- 130 milliliter tej
- 2 evőkanál narancslé
- 100 milliliter olaj
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 270 gramm liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 0.5 kávéskanál só
- 50 gramm vörösáfonya
Máz
- 80 gramm porcukor
- 1 evőkanál narancslé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kenyérsütőformát vajazzunk ki.
Egy tálba öntsük bele a cukrot, a tejet, az olajat, a vaníliakivonatot, a narancslevet, üssük bele a tojásokat és keverjük alaposan össze. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. A lisztes keverékből vegyünk ki egy evőkanálnyit, majd keverjük hozzá a vörösáfonyát.
Keverjük csomómentesre a száraz és a nedves hozzávalókat, majd a végén forgassuk bele a liszttel összekevert vörösáfonyát is.
Öntsük bele a masszát a kenyérsütőformába, süssük 45-50 percig, tűpróbáig.
Készítsük el a mázat. Keverjük össze a narancslevet a porcukorral.
Hagyjuk kicsit kihűlni, majd vegyük ki a formából. Amikor teljesen kihűlt a sütemény, csorgassuk rá a mázat.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors