Tépett, cafatos, omlós-ropogós csirke - Így készül a pulled chicken

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A pulled pork az egyik legzseniálisabb recept, amit disznóhúsból készíteni lehet, de elég időigényes és viszonylag nehezen kiszámítható. Néha négy, néha hat óra is kell neki, ezért jó, ha van ugyanennek a technológiának egy gyorsított változata, ez pedig a pulled chicken.

Csirkecombból ugyanolyan jól elérhető az a jellegzetes, omlós, szaftos, mégis itt-ott ropogós állag, ami miatt ezt a műfajt annyira szeretjük. Az íze persze nem lesz annyira mély, mintha disznóhúsból készítenénk, de itt ez nem is annyira nagy baj, lehet ellensúlyozni erőteljesebb fűszerezéssel. Ugyanakkor a csirkecombos verzió már néhány óra alatt elkészíthető a sütéstől a cafatoláson át egészen a pirításig. 

Lehet szendvicsbe tölteni, ahogyan az eredetileg kinéz, de ugyanolyan jó egy adag édeskrumpli pürén, sült zöldségen, sőt, egy főzeléken is.

A fűszerezés óriási teret enged a kísérletezésre, a klasszikus füstölt paprikás, paradicsomos, mézes világon túl akár fahéjat vagy kurkumát, csilit és mustárt is simán jól visel az a recept. Ahogy a disznós eredeti, ez is simán elkészíthető előző nap, akár nagy mennyiségben is, és napokig lehet enni különféle összeállításban.

Tépett csirkecomb

tépett csirke

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 darab csirkecomb
  • 100 gramm sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál alma ecet
  • 2 evőkanál füstölt paprika
  • ízlés szerint
  • 2 deciliter fehér bor
  • 1 deciliter húsleves/víz
Recept idők

Elkészítés:

A csirkecombokat tepsibe tesszük. A fűszereket elkeverjük a paradicsommal és a mézzel, sózzuk, és ezzel az egyveleggel kenjük be a csirkecombokat. Aláöntjük a bort és a levest, és 200 fokosra előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, míg egészen omlós nem lesz. Kivesszük,leöntjük róla a folyadékot, és megtartjuk. Két villával leválasztjuk a csontokról a húst, és szálakra tépkedjük. A félretett folyadékból keveset ráöntünk, de épp csak annyit, hogy vékony rétegben bevonja, majd visszatesszük a sütőbe pirulni. Tízpercenkét átkeverjük, hogy mindenütt megpiruljon.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük