Tökéletes rántott camembert: így készítsd, hogy ne folyjon ki a bundából
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A rántott camembertről a kifőzdék vegetáriánusnak nevezett kínálata ugrik be elsőnek, illetve az a helyzet, amikor semmi nem tetszik az étlapon, mert olyankor a rántott sajt áfonyalekvárral a megmentő.
Az öcsém egy időben minden étteremben kizárólag rántott sajtot volt hajlandó enni, legtöbbször el sem kértük az étlapot, csak mondtuk a pincéreknek, hogy rántott sajt, rizs, tartár. Azon csodálkoztam, hogy nem képes megunni, vagy hogy nem nő rántottsajt-fa a hasában. Ő kizárólag trappistát evett, a camembert szóba se került, én pedig pont ez utóbbit szeretem nagyon, főleg a mellé kínált áfonyaszósz miatt.
Sajnos, a legtöbb étteremben mirelit sajtot adnak, ezért inkább nem is rendelek belőle. Sem a panír, sem a sajt nem olyan, ami ízlene.
Mi a megoldás?
Viszont ez nem igaz a házilag készítettre. Azt gondolhatnánk, hogy macerás a darabokat bepanírozni, sütés közben kifolyik, több a munka vele, mint az élvezet. Pedig a rántott sajthoz létezik kifolyásbiztos trükk, így szerencsére a kicsit lágyabb camemberthez is. A titka csak annyi, hogy duplán kell panírozni.
Érdemes saját készítésű áfonyaszószt is kínálni mellé, vagy ha kisebb darabokat sütünk, akkor mártogatóssal, baráti beszélgetésekhez tökéletes falatka. Ez a recept vörösáfonya-szósszal készült, ami a svéd húsgolyók mellől lehet ismerős, de a rántott camemberthez is tökéletesen illik.
Rántott camembert vörösáfonya-szósszal
Hozzávalók 4 adaghoz
camembert
- 4 darab camembert
- 150 gramm liszt
- 2 darab tojás
- 150 gramm zsemlemorzsa
- ízlés szerint só
vörösáfonya-szósz
- 700 gramm vörösáfonya
- 230 gramm barna cukor
- 150 milliliter víz
- 1 darab narancs (leve, héja)
Elkészítés:
A camembertet panírozzuk be, de duplán. Először forgassuk meg lisztben, majd felvert, kicsit sózott tojásban, végül morzsában. Ezután a műveletet majdnem ugyanígy ismételjük meg, újra tojás és morzsa következzen. Forrósítsunk fel olajat egy serpenyőben, és mindkét oldalát süssük aranybarnára.
Készítsük el a vörösáfonya-szószt is. Tisztítsuk meg a szemeket. A cukrot és a vizet keverjük össze, öntsük egy edénybe, majd forraljuk fel. Amikor forr, tegyük hozzá a narancshéjat és a -levet. Forrás után 5 perccel adjuk a sziruphoz az áfonyaszemeket, és vegyük le a hőfokot. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg az áfonyaszemek kipukkadnak.
Fotó: Getty Images