Ropogós, aranybarna rántott hagymakarika - Szilveszteri partifalatnak is szuper
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem akarok mentegetőzni, néha szeretek gyorsétterembe járni. Nem feltétlen a hamburger vagy a sült krumpli, hanem a rántott hagymakarika miatt.
Szerintem néha szükségünk van junk foodra, ahogy az azt követő lelkiismeretfurdalásra is. De mi van akkor, ha saját készítésű junk foodot eszünk? Nem tudtam elképzelni, hogy otthon is lehet finom hagymakarikát készíteni, annyira pepecselősnek tűnt.
Azt tegyük hozzá, hogy a gyorséttermi változat pépből készül, de az otthonit karikákból érdemes készíteni. Így persze kevésbé lesznek egyformák és szépek, de az ízük sokkal finomabb lesz. A hagymát nem szabad sózni, mert akkor levet ereszt.
A másik fontos elem a bunda. Ne hagyományos módon panírozzunk, hanem a lisztet egy kis kukoricakeményítővel vegyítsük össze, majd ebbe keverjük a tojást és a sót. Miután belemártottuk a karikákat a masszába, jöhet a zsemlemorzsa. A hagymakarikát ehetjük köretként vagy magában, utóbbi esetben egy kis házi majonézzel a legfinomabb. A partifalatokat hagyományosan forró olajban érdemes kisütni, de, ahogy a rántott hús esetében, süthetjük sütőben is.
Rántott hagymakarika
Hozzávalók 4 adaghoz
- 5 fej vöröshagyma
- 1 darab tojás
- 100 gramm liszt
- 50 gramm kukoricakeményítő
- 1 deciliter víz
- 1 teáskanál só
- 100 gramm zsemlemorzsa
- 2 deciliter olaj (sütéshez)
Elkészítés:
A hagymákat pucoljuk meg, és vágjuk körülbelül egy centiméter széles karikákra, majd szedjük szét őket. A lisztet jó alaposan keverjük össze a kukoricakeményítővel, a tojással, a vízzel és a sóval. Mártogassuk bele a hagymákat a masszába, majd utána forgassuk meg őket a zsemlemorzsában. Hevítsük fel az olajat 170 fokig, és dobáljuk bele a karikákat. Amikor szép aranybarna színük lesz, szedjük ki, csepegtessük le és már fogyaszthatóak is.
Fotó: Getty Images