
Maradékfelhasználás felsőfokon: ropogós panírban kel új életre a mac and cheese

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Álomszép citromos, túrókrémes torta: sütés nélkül készül
Ropogós

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé

15 perces, meggyes-csokoládés szelet: hűsítő nyári desszert

Villámgyors, leveles tésztás pizza: utolsó pillanatos vacsi

Sajtos, csirkével töltött cukkini: ez lesz a nyár kedvence

Krémes, házi őszibarackfagyi: turmixgépben készül a nyári desszert
Amerika egyik ikonikus étele a sajtos tészta, avagy a mac and cheese, amelyet ropogós panírban is az asztalra tesznek.
A jó öreg sajtos tészta, azaz a mac and cheese már nemcsak Amerikában, hanem az egész világon népszerű, örömmel falatozzák az emberek. A sajtos tészta elkészítése egyszerű, többféle variációban szervírozható. A besamelmártásba kerülhet mustár, többféle sajt, sőt, még pirosra sült baconkockákkal vagy főtt zöldségekkel is meg lehet bolondítani.
A népszerű étel most új formában hódít: a maradék vagy frissen készült sajtos tésztát panko morzsába öltöztetik, majd aranybarnára sütik. A ropogós labdák látványra gusztusosak, de ízben sem lehet rájuk panasz, a maradék legjobb felhasználása. Még méricskélned sem kell ehhez a recepthez, csak készíts elő egy bögrét.
Rántott mac and cheese

Hozzávalók 4 személyre
Sajtos tészta:
- 2 bögre tészta
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 bögre tej
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál mustár
- só és bors ízlés szerint
- 2 bögre cheddar sajt (reszelt)
Panír:
- 3 darab tojás
- 2 bögre panko- vagy zsemlemorzsa
- szükség szerint olaj
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.
A vajat olvasszuk fel, utána keverjük hozzá a lisztet, közben adagoljuk fokozatosan a tejet, folyamatosan keverjük a szószt, majd a fokhagymapor, mustár, só, bors és a reszelt sajt is kerüljön bele. Addig főzzük, míg a sajt elolvad (körülbelül 2-4 perc alacsony láng felett).
A sajtmártásba forgassuk bele a tésztát, majd az egészet simítsuk tepsibe és hagyjuk kihűlni.
A kihűlt tésztát fedjük le és tegyük a fagyasztóba 3-4 órára.
A fagyos sajtos tésztát adagoljuk fagyiskanállal, formázzuk golyóvá. Tegyük a tésztalabdákat sütőpapírral bélelt tepsire, utána 1 órára rakjuk a fagyasztóba.
A mélyhűtőből kivett sajtos labdákat először tojásba, utána panko morzsába forgassuk bele, majd bő olajban süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images