Maradékfelhasználás felsőfokon: ropogós panírban kel új életre a mac and cheese

stcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amerika egyik ikonikus étele a sajtos tészta, avagy a mac and cheese, amelyet ropogós panírban is az asztalra tesznek.

A jó öreg sajtos tészta, azaz a mac and cheese már nemcsak Amerikában, hanem az egész világon népszerű, örömmel falatozzák az emberek. A sajtos tészta elkészítése egyszerű, többféle variációban szervírozható. A besamelmártásba kerülhet mustár, többféle sajt, sőt, még pirosra sült baconkockákkal vagy főtt zöldségekkel is meg lehet bolondítani.

A népszerű étel most új formában hódít: a maradék vagy frissen készült sajtos tésztát panko morzsába öltöztetik, majd aranybarnára sütik. A ropogós labdák látványra gusztusosak, de ízben sem lehet rájuk panasz, a maradék legjobb felhasználása. Még méricskélned sem kell ehhez a recepthez, csak készíts elő egy bögrét. 

Rántott mac and cheese

macandcheese

Hozzávalók 4 személyre:

Sajtos tészta:

  • 2 bögre tészta
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 bögre tej
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál mustár
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 bögre cheddar sajt (reszelt)

Panír:

  • 3 darab tojás
  • 2 bögre panko- vagy zsemlemorzsa
  • szükség szerint olaj
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.

A vajat olvasszuk fel, utána keverjük hozzá a lisztet, közben adagoljuk fokozatosan a tejet, folyamatosan keverjük a szószt, majd a fokhagymapor, mustár, só, bors és a reszelt sajt is kerüljön bele. Addig főzzük, míg a sajt elolvad (körülbelül 2-4 perc alacsony láng felett).

A sajtmártásba forgassuk bele a tésztát, majd az egészet simítsuk tepsibe és hagyjuk kihűlni.

A kihűlt tésztát fedjük le és tegyük a fagyasztóba 3-4 órára.

A fagyos sajtos tésztát adagoljuk fagyiskanállal, formázzuk golyóvá. Tegyük a tésztalabdákat sütőpapírral bélelt tepsire, utána 1 órára rakjuk a fagyasztóba.

A mélyhűtőből kivett sajtos labdákat először tojásba, utána panko morzsába forgassuk bele, majd bő olajban süssük aranybarnára.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük