Omlós tészta, feta sajtos töltelék, aranybarna répák: francia hajtogatott tészta húsvétra
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez a remek répás, tavaszi fűszerezésű galette nem hiányozhat idén a húsvéti asztalról. Elképesztően finom, mindenki imádni fogja majd.
A francia galette egy fantasztikus találmány. Bármivel tölthetjük kedvünk szerint, az évszaknak megfelelően.
Ha édes süteményre vágyunk, akkor megpakolhatjuk mondjuk fűszeres gyümölcsökkel, mandulával, pisztáciával, de mint ahogy az alábbi recept is mutatja, sósan, fűszeres sajttal és zöldségekkel is kiváló.
Az édes verziók szuperek uzsonnára vagy kávé mellé, míg egy-egy zöldséges megoldás, mondjuk egy finom salátával kiegészítve, remek könnyű ebéd vagy akár vacsora is lehet.
Az alább részletezett galette a húsvéti ihletettséggel készült. Répával, tavaszi zöldekkel.
Répás galette
Hozzávalók 5 adaghoz
Tészta
- 350 gramm liszt
- 200 gramm vaj
- 1 csipet só
- 1 deciliter víz
Sült répa
- 750 gramm zsenge répa
- ízlés szerint só és bors
- ízlés szerint olívaolaj
Fetakrém
- 300 gramm feta sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 darab citrom leve
- 1 marék petrezselyem
- 1 marék medvehagyma
- 0.33 csésze olívaolaj
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a sót, és összemorzsoljuk a felkockázott hideg vajjal. A vizet hozzáöntjük a morzsalékhoz, és így az egészet omlós tésztává dolgozzuk. Egy folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük pihenni.
Közben elkészítjük a tölteléket. A friss zsenge répácskákat tessék-lássék megtisztítjuk, nem is nagyon kell megpucolni, majd hosszában felezzük, harmadoljuk őket vastagság függvényében. A répákat egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meghintjük, majd 15 perc alatt puhára és enyhén aranybarnára sütjük.
Míg a tészta pihen és a répa sül, elkészítjük a fűszeres fetakrémet. Ehhez egy késes aprítóra lesz szükségünk. Tegyük a feta sajtot, az összenyomott fokhagymát, a zöldfűszereket, citromlevet, az olívaolajat az aprítóba és turmixoljuk össze. Borsozzuk, és turmixoljunk rajta még egyet.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
Mikor a répák már kicsit kihűltek, nekilátunk az összeállításnak. A tésztát kinyújtjuk, ezúttal hosszúkás téglalap alakúra. A széleket kivéve kenjük meg a tésztát a fűszeres sajtkrémmel, és hosszában pakoljuk meg a sült répákkal. A tészta oldalait a szokásos módon hajtsuk fel, majd felvert tojással kenjük meg. Nagyjából 35 perc alatt a galette készre sül. Tálaljuk egy kevés friss petrezselyemmel megszórva, egy pár csepp balzsamecettel meglocsolva.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors