Ropogós házi kifli - Bárki össze tudja dobni és ezerszer finomabb a boltinál
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A kiflikkel hasonlóképpen siralmas a bolti helyzet, mint amilyen a kenyerekkel kapcsolatosan, annyi különbséggel, hogy a kiflik már addigra szottyadtak vagy kőkemények lesznek, mire megvesszük őket, de addigra tuti, mire hazaérünk velük, másnap pedig már csak a szemétben landolhatnak.
Az ideális kifli ropogós héjú és lágy, omlós belül, ez az a kontraszt, ami a dolog lényegét jelenti. Az otthoni kiflijeim nagyon sokáig egyneműen puhák voltak, olyan kalácsjellegűek. Nem voltak rosszak, lehetett őket is szeretni, de az igazi kifli nem ilyen.
A túl sok vaj sem jó
Sok mindenre rájöttem kísérletezés közben: hogy a túl sok vaj nagyon felpuhítja a kiflit, az alacsony hőmérséklet nem elég a ropogós héjhoz és így tovább. Az is kulcsfontosságú, hogy a sütőben legyen gőz.
Most éppen ez a recept működik a legjobban: tejjel és kevés vajjal. A liszt fele nyugodtan lehet teljes kiőrlésű, semmit nem fog romlani az állaga, maximum a színe lesz más egy kicsit.
Ropogós kifli
Hozzávalók 8 darabhoz
- 500 gramm liszt
- 1 teáskanál só
- 3 deciliter tej
- 1 csipet cukor
- 7 gramm porélesztő
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sóval, a tejet meglangyosítjuk és belekeverjük a cukrot, valamint az élesztőt. A tejes keveréket összekeverjük a liszttel, és amikor összeállt, belegyúrjuk a puha vajat is. Lágy, sima felületű tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni kb. háromnegyed óra alatt.
Amikor megkelt, kerek, vékony lappá nyújtjuk, és tíz cikkre osztjuk. A cikkeket a háromszög alapjától indulva feltekerjük, kiflivé formáljuk, és sütőpapíros tepsire tesszük. Letakarjuk, és további fél órán át kelni hagyjuk.
Közben a sütőt előmelegítjük 230 fokosra.
Amikor a kiflik megkeltek, lekenjük őket tejjel, megszórjuk nagyszemű sóval, és a sütőbe toljuk a tepsit. A sütő aljába teszünk egy tál vizet.
Körülbelül 20 perc alatt fognak aranyszínűre sülni.
Fotó: Ács Bori/ SóBors