Laktató fehérbableves rozmaringgal és citrommal – Melengető húsmentes fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nemcsak a hidegben vágyhatsz meleg, laktató levesre, de hűvös estéken különösen jólesik egy ilyen tartalmas fogás.
Sokszor egy tányér leves nagyobb örömet tud okozni, mint egy főfogás, hiszen ha kellően tartalmasra készíted, nem is kívánsz majd mást. A gulyás- és a bableves tökéletes példa erre, amelyek után legfeljebb már csak édességet tudsz enni, annyira laktatók.
A leveseknél maradva érdemes kipróbálni az alábbi receptet is, ha kicsit könnyedebb, citrusos jegyekkel kombinálod a babot, nem érzed majd olyan nehéznek.
A babalapú étel mindig jó választás, ha éhes vagy, mert gazdag fehérjében, és úgy laktat, hogy nem dobja meg a vércukorszinted. Ebben a cikkben találhatsz többféle babos receptet, amelyeket érdemes kipróbálnod. A fehérbab is nagy kedvenc, főzeléknek is elkészítheted.
Rozmaringos-citromos fehérbableves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma (kisebb)
- 2 szál sárgarépa
- 3 darab krumpli
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 kávéskanál rozmaring (őrölt)
- 0.5 kávéskanál kakukkfű (őrölt)
- 2 doboz fehérbabkonzerv
- 1 liter zöldségalaplé
- 1 darab citrom
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- a tálaláshoz aprított petrezselyem
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben közepes lángon forrósítsuk fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a felkockázott sárgarépát és krumplit, és pároljuk 7 percig. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, morzsoljuk bele a rozmaringot és a kakukkfüvet, és további 1 percig fonnyasszuk.
Adjuk hozzá a lecsepegtetett fehérbabkonzervet, öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk, keverjük össze, várjuk meg, amíg felforr. Ekkor vegyük le a hőmérsékletet, hagyjuk főni 10 percig, néha keverjünk rajta egyet.
Vegyük le a tűzről, csavarjuk bele a citrom levét. Apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.
Fotó: Getty Images