Tartalmas, sűrű sajtburgerleves darált hússal: pirult bucival kínáld
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A minden jóval megpakolt leves - a nevéhez hűen - tényleg a sajtburger zamatát adja vissza.
Személy szerint én kifejezetten szeretem az olyan ételeket vagy süteményeket, amelyek a megszokott, ismert változatuk helyett teljesen új, nem mindennapi formában kerülnek a tányérra, az ízük azonban elárulja, milyen újragondolt finomságot ízlel a bátor kóstoló.
A burgerek univerzumában a sajtburger a nagy kedvenc, melyet egyes amerikai étkezdék előszeretettel kínálnak leves formájában. Még elképzelni is furcsa, de ha egyszer találkozik vele az ember, az illata és a látványa arra sarkallja, hogy bátran belemerítse a kanalat és megkóstolja a tartalmas levest, amely kellemes meglepetést okoz majd.
Sajtburgerleves
Hozzávalók 4 személyre
A leveshez:
- 50 dekagramm darált marhahús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab zellerszár
- 1 evőkanál liszt
- 8 deciliter alaplé (marha vagy zöldség)
- 2 darab krumpli
- 400 gramm darabolt paradicsom (konzerv)
- 25 dekagramm cheddar sajt
- 2 evőkanál ketchup
- 2 evőkanál mustár
- 2.5 deciliter tej
- só és bors ízlés szerint
- kevés olaj
A leves tetejére:
- 6 szelet bacon
- 4 darab csemegeuborka
- 2 marék petrezselyem
A tálaláshoz:
- zsemle vagy kifli
Elkészítés:
A hagymát, fokhagymát és a zellert vágjuk finomra. A megtisztított burgonyát vágjuk fel közepes kockákra. A sajtot reszeljük le.
A bacont pirítsuk le a saját zsírján, majd kockára vágva tegyük félre. A csemegeuborkát vágjuk finomra.
A darált húst kevés olajon kezdjük el pirítani, majd mikor a hús fehér színt kapott, adjuk hozzá a finomra vágott zöldségeket (hagyma, fokhagyma, zeller) és pirítsuk tovább, fűszerezzük sóval és borssal.
Körülbelül 8-10 perc után szórjuk rá a lisztet a húsra és a zöldségekre, keverjük egybe, majd öntsük fel az alaplével, utána tegyük a levesbe a kockákra vágott krumplit, főzzük puhára. Adjuk a leveshez a darabolt paradicsomot - lé nélkül -, a sajtot reszelve, illetve a ketchupot és a mustárt, az egészet hevítsük addig, míg a sajt teljesen fel nem olvad. Öntsük a levesbe a tejet, főzzük pár percig (3-4 percig), majd zárjuk el a lángot a leves alatt.
A leves tetejére pirosra sült baconkockákat és apróra vágott csemegeuborkát érdemes szórni, valamit petrezselyem is kerülhet rá. Mellé hamburgerbuci vagy kifli kerüljön, ezeket pirítsuk le tálalás előtt.
Fotó: Getty Images