Sajtburger házilag: omlós, szezámmagos buci, szaftos húspogácsa

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagy kedvencem a hamburger. Már akkor nagyon szerettem, amikor még nem volt - kis túlzással - szinte minden sarkon hamburgerező.

Tinédzser koromban még az akkori Moszkva téri - most már Széll Kálmán, de sosem fogom megszokni -hamburgeresnél vettünk teljesen ellenőrizhetetlen eredetű hamburgert, amely a buliból hazafelé életmentő volt. Valahogy sosem lett tőle semmi bajunk, de az biztos, hogy finoman szólva sem a legjobb minőségű alapanyagokból készült. 

Hamburgertípusok

Van a "mekis" hamburger, amit sokan imádnak, sokan a pokolra kívánnak, de az biztos, hogy rajongótábora van, bár hozzá kell tenni, hogy a marhapogácsa csak húsból készül, inkább a körítéssel van a probléma. Van egyre több kézműves és egyéb jelzőkkel ellátott hamburgerező, ezek már a magasabb színvonalat képviselik, érdemes őket kipróbálni - de természetesen a legjobb az otthon készített.

Gyerekekkel is jó közös program

Nagyon jó program otthon összeállítani a hamburgert, mert tényleg nem nagy ördöngösség. A hamburger- és a pizzakészítés gyerekekkel is jó móka, mert a folyamatokba be tudnak segíteni, a nagyobbak összeállítják a húspogácsát, a kisebbek pedig összepakolják a hamburgert. Érdemes a bucit is otthon készíteni, úgy lesz igazán finom a burgerünk.

Házi sajtburger

sajtburesz recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

hamburgerbuci

  • 400 gramm liszt
  • 1 deciliter tej
  • ízlés szerint
  • 15 gramm élesztő
  • 1.5 evőkanál cukor
  • 1 darab tojás
  • 0.5 deciliter joghurt
  • 0.5 deciliter olaj
  • ízlés szerint szezámmag
  • 1 darab tojássárgája (megkenni)

húspogácsa

  • 500 gramm darált marhahús
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors

hamburger

  • ízlés szerint ketchup
  • 6 darab salátalevél
  • ízlés szerint majonéz
  • 6 szelet sajt
  • 6 szelet Paradicsomkarika
Recept idők

Elkészítés:

A zsemlékhez keverjük bele a cukrot egy deciliter tejbe, és morzsoljuk bele az élesztőt. A lisztet keverjük össze a sóval. A joghurtot, az olajat és a tojást is keverjük össze, és öntsük hozzá az élesztős tejet. Az egészet keverjük a liszthez, gyúrjuk jól össze. 40 percig hagyjuk kelni.

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

Osszuk egyenlő részekre a tésztát, és formáljunk belőle zsemléket. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk még 10 percig kelni. Kenjük meg tojássárgájával, és szórjunk a tetejére szezámmagot. Körülbelül 20 percig süssük.

A húspogácsához a darált húst osszuk annyi részre, ahány zsemlénk van, sózzuk, borsozzuk, és formáljunk belőle pogácsát. Kevés olajon pirítsuk meg mindkét oldalát, majd vegyük feljebb a lángot, és pirítsuk meg még jobban. Amíg még meleg a hús, tegyük rá a sajtot, hogy jól ráolvadjon.

A zsemléket vágjuk kétfelé, tegyünk bele ízlés szerint salátalevelet, tegyük rá a húspogácsát, majd ízlés szerint paradicsomkarikát, ketchupot, majonézt, végül a buci tetejét.

 Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük