Így készül az édes angol pogácsa, a scone: vajjal és lekvárral tálalják
Az angol pogácsa, vagyis a scone ízében nem, csak alakjában emlékeztet a magyar rokonára: inkább enyhén édeskés, és nagyon jól megy hozzá a vaj és a dzsem.
A scone eredetileg háromszögekre vágva kerül a sütőbe, de ez nem jelenti azt, hogy ne szaggathatnád ki pohár vagy pogácsakiszúró segítségével a tésztát. A finomság kívülről kellemesen ropogós lesz, belül pedig omlós, köszönhetően a vajnak és a cukkininek.
A cukkini semleges ízű, így remekül párosítható más alapanyagokkal. Sajtból érdemes cheddart vagy füstöltet választani, de ha csak trappista van otthon, azzal is finom lesz. Ha a sajt nem karakteres, akkor fűszerezed bátran a tésztát. Használj fekete borsot vagy chilipelyhet, remekül fognak érvényesülni benne. Ha szezonális, friss zöldfűszerrel dolgoznál, akkor kaprot forgass a tésztához. A cukkinis scone remek vendégváró, reggelinek is tökéletes, jól bírja a csomagolást, ezért piknikre, munkahelyre vagy iskolába is magaddal viheted.
Ha szereted feltölteni a fagyasztódat finomságokkal, akkor a pogácsát készítsd el dupla adagban. Miután formára vágtad, helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és tedd a hűtőbe 1 órára, ezután zacskóba vagy dobozba helyezd bele, és már hibernálhatod is. A scone fagyasztva 2-3 hónapig tárolható.
A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk egybe a sóval és a sütőporral, utána reszeljük hozzá a vajat.
A megtisztított cukkinit reszeljük le, nyomkodjuk ki belőle a folyadékot, utána adjuk a liszthez.
A sajtot is reszeljük le és adjuk a liszthez, spatulával forgassuk egybe.
A tojást üssük fel egy tálba, adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt, és az egészet forgassuk a lisztes keverékhez, dolgozzunk belőle egynemű tésztát.
A tésztával azonnal dolgozhatunk, de folpackba is csomagolhatjuk, és másnap is elővehetjük.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kétujjnyira, majd vágjuk háromszögekre, vagy pohár segítségével szaggassuk ki.
A pogácsát helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, ha szeretnénk, szórjunk rá sajtot. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu