Sajttal és sonkával töltött csirketekercs ropogós panírban: így tartja meg a formáját
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egy egyszerű trükkel könnyedén megőrzi a formáját a csirketekercs, csak egy kis időt kell adni neki.
A sajttal és sonkával töltött csirkemell igazi klasszikus, főleg ha aranybarna panír borítja kívülről, ráadásul ha panko morzsába forgatjuk, extrán ropogós lesz a végeredmény. Csirke cordon bleu-nek is hívhatnánk, kinézetre és ízben is hozza az eredetit, csak éppen csirkemellfiléből.
A töltött hústekercsnél mindig a sütés a kritikus pont, itt derül ki ugyanis, hogy szétesik-e a tekercs vagy megtartja a formáját. Természetesen hústűvel vagy fogpiszkálóval is rögzíthetjük a tekercset, B-tervnek mindig jó megoldás, de van más módszer is. Ha folpackot tekerünk szorosan a hús köré, a végét bekötjük, majd legalább fél órára a hűtőbe tesszük, megmarad a tekercsforma, nem fog szétnyílni a hús.
Sajttal és sonkával töltött csirke
Hozzávalók 4 darabhoz
- 4 darab csirkemellfilé
- 16 szelet sajt (ementáli)
- 16 szelet sonka
- ízlés szerint só, bors
- 100 gramm panko morzsa
- 4 darab tojás
- 125 gramm liszt
- olaj (sütéshez)
Elkészítés:
A csirkemellfiléket sózzuk-borsozzuk úgy, hogy mindenhova jusson a fűszerekből.
Tegyük egyesével a csirkemellfiléket 2 darab folpack közé, majd helyezzük őket egy deszkára. Klopfoljuk ki őket 1 centiméter vastagra.
Szedjük le a folpackot, majd tegyünk minden csirkemellre 2 szelet sajtot, 2 szelet sonkát, majd ismét 2 sajtot és 2 sonkát. Tekerjük fel szorosan és egyenletesen a megtöltött csirkemellfiléket.
A feltekert csirkemellfilét tegyük egy darab folpackra, majd szorosan tekerjük rá a folpackot. A két végét tekerjük meg, mintha szaloncukrot csomagolnánk, majd kössük be, így megtartja majd a tekercs a formáját. Tegyünk így a többi csirketekerccsel is, majd tegyük őket a hűtőbe 30 percre.
Egy mélyebb serpenyőbe öntsünk kb. 5 centiméter magasan olajat, majd forrósítsuk fel 170 fokra.
Közben tegyük ki egy-egy tálba a lisztet, a felvert tojást és a zsemlemorzsát. A csirketekercseket vegyük ki a hűtőből, szedjük le róluk a folpackot, majd panírozzuk be őket liszt-tojás-morzsa sorrendben.
Tegyük a bepanírozott csirkemelleket a forró olajba, minden oldalukat 5 percig süssük, míg aranybarna nem lesz a külsejük. Ha esetleg belülről nem sülnének át, vagyis a közepük nem érné el a 75 fokot, tegyük át őket egy tepsibe és toljuk 170 fokos sütőbe pár percre.
Rizzsel, krumplival, ízlés szerint johurtos vagy más öntettel tálaljuk.
Fotó: Getty Images