Szaftos és omlós fasírt egy apró trükkel - Sajttal göngyölve igazán finom

sajtos fasírt
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fasírtot azért szeretem, mert melegen, hidegen egyaránt finom, csak az a fontos, hogy ne száradjon ki a sütéskor.

Hosszú ideig csak anyukám fasírtját szerettem, ő egészen kis golyókat csinált, amiket olajban kisütött, mi pedig számolatlanul ettük melegen és hidegen egyaránt. Volt amikor az ebéd egyik fogása volt körettel, de zsúrokon is sokszor szerepelt, mint vendégváró falat.

Nagyon szeretem az egybesült fasírtot is, csak attól tartok sokszor, hogy a sütés során túlságosan kiszárad. Ezt a változatot biztosan nem fenyegeti a kiszáradás veszélye, mert a belsejébe sajt kerül, ami finoman beleolvad. 

Sajttal sült fasírt

sajtos fasírt recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 600 gramm marhahús (darált)
  • 2 darab tojás
  • 3 evőkanál parmezán (reszelt)
  • ízlés szerint petrezselyem (apróra vágva)
  • 1 pohár fehérbor
  • 150 gramm száraz kenyér
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 100 gramm sonka
  • 100 gramm sajt (gouda)
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 bögre zöldségalaplé
  • tej (kenyeret beáztatni)
Recept idők

Elkészítés:

A kenyeret áztassuk be egy kevés tejbe. A darált húst, a tojásokat, a parmezán sajtot és a beáztatott, majd kinyomkodott kenyeret, az apróra vágott petrezselymet, a sót és a borsot keverjük össze egy tálban. Öntsük hozzá a bort, majd a kezünkkel jól dolgozzuk össze. Tegyük a masszát sütőpapírra, nyújtsuk ki téglalap alakúra. Fektessük rá a sonka- és a sajtszeleteket, a papír segítségével óvatosan tekerjük fel, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. 

Egy nagy serpenyőben forrósítsunk olajat, tegyük bele a fasírtot és pirítsuk meg minden oldalát. Öntsük bele a zöldségalaplevet, vegyük le a hőmérsékletet és letakarva főzzük 40 percig. Ha túl sok a leve, az utolsó 10 percben vegyük le róla a fedőt. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük