Tejszínes, selymes répakrémleves pirított tökmaggal: a currytől különleges

répalevescover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Drága nagymamámnál minden nap került leves az asztalra: míg ő inkább a hagyományos ízekhez ragaszkodott, én nagy vonzalmat érzek a modern krémlevesek iránt.

Különösen a hideg, színtelen napokon szeretem nagyon a színes, ízekben gazdag leveseket. A sárgarépából készült krémleves gyönyörű és isteni finom: a pikantériáját egy kevés piros currypaszta adja, ezt a különleges fűszert előszeretettel használja a thai konyha a csípős íze miatt. Itthon ázsiai boltok polcain találhatjuk meg, az íze remekül illik levesekhez és húsételekhez is. Nem árt óvatosan használni - erőteljes aromája miatt -, de ha egyszer megszeretjük, mindig tartunk majd belőle a konyhánkban.

A répakrémleves egyszerűen elkészíthető, finom és egészséges, jót tesz a szervezetünknek. Gazdag tápanyagforrás, bővelkedik vitaminokban: A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint is kellő mennyiségben tartalmaz, valamint ásványi anyagokat, mint a kalcuim, foszfor és a vas. Érdemes tehát gyakran fogyasztani ezt a narancssárga zöldséget.

Sárgarépa-krémleves

répalevesct

Hozzávalók 4 személyre

Leves:

  • 8 darab sárgarépa
  • 2 darab mogyoróhagyma
  • 1 darab vöröshagyma
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 teáskanál piros currypaszta
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál passata
  • 100 milliliter főzőtejszín 20%-os
  • alaplé vagy víz

Tálalás:

  • friss petrezselyem
  • pirított tökmag (díszítésnek)
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket készítsük elő: a sárgarépát pucoljuk meg és vágjuk karikára, a hagymákat is szabadítsuk meg a héjuktól, majd kockázzuk őket apróra, a fokhagyma héját is távolítsuk el, majd zúzzuk össze. Az előkészített zöldségeket tegyük félre.

Vegyünk elő egy nagy edényt, tegyük közepes lángra, majd tegyük bele a vajat, ha felolvadt, mehet bele a mogyoróhagyma és a vöröshagyma, körülbelül 5-7 percig dinszteljük, vigyázzunk, ne kapjon oda. Ezután a fokhagyma is a fazékba kerül, sózzuk, borsozzuk, majd a curry és a passata jön, körülbelül egy percig kevergetjük. A felkarikázott répa következik, alapos kavarás után annyi folyadékot (alaplé, víz) öntünk az edénybe, amennyi ellepi a zöldségeket. A lángot kicsit magasabbra vesszük, 20 percig főzzük a levest.

Az elkészült levest botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük közepes lángra, hozzáadjuk a tejszínt, 2-3 perc folyamatos kevergetés mellett összefőzzük vele. Tálalásnál pirított tökmagot és petrezselymet is használhatunk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük