![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tejszínes, selymes répakrémleves pirított tökmaggal: a currytől különleges
![répalevescover](https://kep.index.hu/1/0/3050/30502/305022/30502259_2341887_a3c37d17ed3b60168a6305e50c0bc114_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Drága nagymamámnál minden nap került leves az asztalra: míg ő inkább a hagyományos ízekhez ragaszkodott, én nagy vonzalmat érzek a modern krémlevesek iránt.
Különösen a hideg, színtelen napokon szeretem nagyon a színes, ízekben gazdag leveseket. A sárgarépából készült krémleves gyönyörű és isteni finom: a pikantériáját egy kevés piros currypaszta adja, ezt a különleges fűszert előszeretettel használja a thai konyha a csípős íze miatt. Itthon ázsiai boltok polcain találhatjuk meg, az íze remekül illik levesekhez és húsételekhez is. Nem árt óvatosan használni - erőteljes aromája miatt -, de ha egyszer megszeretjük, mindig tartunk majd belőle a konyhánkban.
A répakrémleves egyszerűen elkészíthető, finom és egészséges, jót tesz a szervezetünknek. Gazdag tápanyagforrás, bővelkedik vitaminokban: A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint is kellő mennyiségben tartalmaz, valamint ásványi anyagokat, mint a kalcuim, foszfor és a vas. Érdemes tehát gyakran fogyasztani ezt a narancssárga zöldséget.
Sárgarépa-krémleves
![répalevesct](https://kep.index.hu/1/0/3050/30502/305022/30502239_f0d76a51ba6c2a3277d3de43a18e5fa4_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Leves:
- 8 darab sárgarépa
- 2 darab mogyoróhagyma
- 1 darab vöröshagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 teáskanál piros currypaszta
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál vaj
- 1 evőkanál passata
- 100 milliliter főzőtejszín 20%-os
- alaplé vagy víz
Tálalás:
- friss petrezselyem
- pirított tökmag (díszítésnek)
Elkészítés:
A zöldségeket készítsük elő: a sárgarépát pucoljuk meg és vágjuk karikára, a hagymákat is szabadítsuk meg a héjuktól, majd kockázzuk őket apróra, a fokhagyma héját is távolítsuk el, majd zúzzuk össze. Az előkészített zöldségeket tegyük félre.
Vegyünk elő egy nagy edényt, tegyük közepes lángra, majd tegyük bele a vajat, ha felolvadt, mehet bele a mogyoróhagyma és a vöröshagyma, körülbelül 5-7 percig dinszteljük, vigyázzunk, ne kapjon oda. Ezután a fokhagyma is a fazékba kerül, sózzuk, borsozzuk, majd a curry és a passata jön, körülbelül egy percig kevergetjük. A felkarikázott répa következik, alapos kavarás után annyi folyadékot (alaplé, víz) öntünk az edénybe, amennyi ellepi a zöldségeket. A lángot kicsit magasabbra vesszük, 20 percig főzzük a levest.
Az elkészült levest botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük közepes lángra, hozzáadjuk a tejszínt, 2-3 perc folyamatos kevergetés mellett összefőzzük vele. Tálalásnál pirított tökmagot és petrezselymet is használhatunk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!